www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Grafsteen Noorse piloot Sgt. Holter in ere hersteld

3 januari 2022 rouwerkerk in Limburg

Kapel en begraafplaats St. Ludwig

Op een mooi stukje van Nationaal Park De Meinweg ligt bij Rijksmonument begraafplaatskapel St. Ludwig een bijzonder grafmonument van een Noorse piloot uit de Tweede Wereldoorlog. Tot onze spijt was de grafsteen deze zomer door een val beschadigd geraakt. Afgelopen tijd is er hard gewerkt om het grafmonument te restaureren en in zijn oude staat terug te brengen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door steenhouwer Cor Oosterhout, atelier Pierre Juste uit Grave. De fundering is verstevigd en de gebroken stukken zijn weer netjes gerepareerd.

Herdenken

Op 4 november 1944 pleegde Noorse piloot Arne Helle Holter een aanval met zijn Spitfire op het spoor bij Vlodrop-Station. Tijdens de aanval werd de Noor geraakt door vijandelijk vuur en stortte neer nabij Vlodrop-Station. Ieder jaar wordt deze gebeurtenis rond de sterfdatum herdacht en legt de Noorse ambassade een bloemenkrans neer.

Gerestaureerde grafmonument Sgt. Holter

Meerdere herstelwerkzaamheden

Naast het grafmonument van Sgt. Holter is ook een ander grafmonument hersteld. Het gaat om de grafsteen voor het houten kruis. Een afgebroken stuk, dat al enkele jaren veilig lag opgeborgen in de werkschuur van Staatsbosbeheer in Vlodrop (Midden-Limburg) is teruggeplaatst. Daarnaast zijn alle grafstenen op de begraafplaats, in totaal vier stuks schoongemaakt.

Zelf een kijkje nemen?

Je kunt de begraafplaats ook zelf gaan bekijken. Op de website van Staatsbosbeheer staat een wandelroute die langs de begraafplaats en andere kloostersporen uit het verleden leidt. Via de rechterpoort aan de voorzijde van de kapel is de begraafplaats toegankelijk. Wel weer even het hek sluiten als je weggaat in verband met de wilde zwijnen in het gebied.

reageren

geef een reactie

  • Ger Hendriks
    3 januari 2022 om 13:51

    Hoi Robbert, mooi dat er nog aandacht voor is.

    Groetjes Ger

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog