www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Kuddebeschermingshonden aan het werk in Nationaal Park De Meinweg

31 mei 2022 l.clement@staatsbosbeheer.nl in Limburg

Foto Jelle Naalden

Het heidegebied in Nationaal Park De Meinweg is al jaren het domein van een kudde schapen en de herder met zijn honden. Dagelijks loopt de schaapsherder hier met zijn schapen over de heide. En wellicht is het de vaste bezoeker al opgevallen. Naast de hoedhonden van de herder, zijn nu ook twee kuddebeschermingshonden onderdeel van de schaapskudde. Het zijn Karpatische herdershonden uit Roemenië.

Wat zijn kuddebechermingshonden?

Kuddebeschermingshonden zijn echte werkhonden. Al eeuwenlang worden de honden ingezet met als doel het beschermen van vee tegen aanvallen van roofdieren zoals de wolf, beer en lynx. De kuddebeschermingshonden bezitten het benodigde instinct en de essentiële fysieke en mentale eigenschappen om hun taak uit te voeren.

In Nederland is de inzet van kuddebeschermingshonden niet nieuw. De afgelopen jaren is er op meerdere plekken in Nederland in alle rust ervaring opgedaan met de inzet van deze honden. Na een trainingsperiode kunnen de honden zonder herder zelfstandig aan het werk als de schaapskudde overnacht op de heide. En goed om te weten: het zijn zeker geen knuffelhonden maar echte werkhonden die ten alle tijden bezig zijn met hun beschermingstaak.

Wennen

De schapen, hoedhonden en kuddebeschermingshonden op De Meinweg zijn nu een aantal weken aan elkaar aan het wennen. Dit verloopt erg goed. De kuddebeschermingshonden zijn nu nog aangelijnd en worden begeleidt en getraind door de herder. Zodra het kan blijven de honden ’s nachts alleen bij de schapen om ze te beschermen tegen mogelijk bezoek van bijvoorbeeld de wolf.

Herder traint de kuddebeschermingshonden (foto Evelien Philips)

Hoe om te gaan met kuddebeschermingshonden?

De kuddebeschermingshonden hebben een belangrijke taak binnen de kudde en zijn dag en nacht bij de schapen om deze te beschermen. De aanwezigheid van huishonden kan het werk van de herder en kuddebeschermingshonden verstoren. Daarom is het belangrijk dat de huishond altijd aangelijnd is en de directe omgeving van de schaapskudde vermijdt. Bij een lange lijn de hond kort houden als de kudde in de buurt is en zo nodig even omlopen.

Niet aaien

De kuddebeschermingshonden zijn geen honden om te aaien en we vragen afstand te houden tot de honden. De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als u langsloopt of te veel aandacht aan ze schenkt. Loop dan vooral door, want dan worden de honden vanzelf weer rustig. Volg ook altijd de aanwijzingen van de schaapsherder op. De komende tijd worden de herders en honden professioneel begeleid vanuit project Bescherm je Vee Limburg.

Foto Jelle Naalden

We hebben informatieborden geplaatst aan de randen van het gebied waarop de regels rond de kudde en de beschermingshonden staan uitgelegd. De inzet van de kuddebeschermingshonden vanuit Project Bescherm je Vee wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.

Samenwerking Canine Efficiency

Staatsbosbeheer werkt voor de inzet van de kuddebeschermingshonden samen met Canine Efficiency van Raymond Dorgelo. Ray is de expert op het gebied van kuddebeschermingshonden in Nederland. Meer informatie over Canine Efficiency.

Wolf in Limburg

Sinds 2020 heeft een wolf zich officieel gevestigd in Noord-Brabant. De betreffende wolf is echter begin dit jaar vertrokken. Niet veel later, net over de grens met Duitsland, is zijn aanwezigheid aangetoond doormiddel van DNA. Het gaat hier om alpine wolf GW1625M. Op dit moment heeft zich nog geen wolf gevestigd in Limburg.
Meer informatie over Wolven in Nederland en het melden van wolven waarnemingen: www.wolveninnederland.nl.

reageren

geef een reactie

  • Sjeng Vernooy
    11 juli 2023 om 22:57

    Kan ik nog wel veilig wandelen op de meinweg met die kuddebeschermingshonden in de buurt ???
    bang om aangevallen of gebeten te worden !!!!!!!!!!
    moet ik de hele meinweg vermijden met wandelen ????

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog