www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ierse Schroeforchis in Ulvenhout

18 augustus 2014 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

door Theo Bakker

Eind juli vond Ulvenhouter Paul Munnik een voor hem raar plantje dat wel wat weg had van een orchidee. Na mailcontact met Staatsbosbeheer en deskundigen van de KNNV Breda werd al snel duidelijk dat het hier ging om een zeldzame schroeforchis. Maar dan welke? Al jaren komen er op een paar locaties in Nederland de, eveneens zeldzame, herfstschroeforchissen voor, maar sinds 2013 duiken er ook andere zeer zeldzame Spiranthes-soorten (de wetenschappelijke naam van deze orchidee) op. Vandaar werd door Jacques Rovers (KNNV Breda en Floron) de hulp ingeroepen van Karel Kreutz, een Europeese orchideeën specialist en schrijver van diverse internationale orchideeën boeken. Hij bevestigde dat het hier niet om een zeldzame plant ging, maar om de extreem zeldzame Romanozoff schroeforchis (Spiranthes romanzoffiana).

In Schotland zijn nog maar enkele plaatsen met die soort aanwezig, in Ierland nog ongeveer tien plekken met nog geen vijfhonderd exemplaren. Dit is de eerste vondst op het vasteland van Europa. Dus volgens Karel Kreutz absoluut exclusief! Hoe deze orchidee hier in Ulvenhout terecht is gekomen, is een raadsel. Maar dat we er als Staatsbosbeheer erg blij mee zijn is een feit. Nu maar hopen dat het graslandje niet helemaal wordt overlopen en dat deze kleine orchidee volgend jaar weer terug komt.

Ulvenhout4-2-aug-2014 Ulvenhout6-2-aug-2014

reageren

geef een reactie

 • Paul Munnik
  25 oktober 2014 om 11:58

  `Beste Theo,
  Jammer voor Ulvenhout maar ik woon in ’t Ginneken. Vierendertig jaar geleden zag ik deze orchidee voor het eerst in de Rockie Mountains van Canada. Daar bekend onder de naam Pearl Twist. Verder is deze eerstens door mij gedetermineerd als S. romanzoffianum wat later door Karel Kreutz werd bevestigd. De beide andere heren dachten dat het de wederopstanding van de Zomerschroeforchis was. Dat was misschien nog wel leuker geweest. Kijk maar op Plantaardigheden.nl bij “Het Groene Virus 17” hoe dat verliep. De plant is voor het eerst in Siberië gezien en beschreven, verder komt hij in de Verenigde Staten voor en Canada zoals gezegd maar ook is ze gesignaleerd in Georgië. Ze staat ook in de Flora van de Britse Eilanden vermeld maar niet als extreem zeldzaam. Floron wijdt overigens een hele nieuwsbrief aan het opduiken van de familie schroeforchis op verschillende plaatsen in Nederland, terwijl de oorspronkelijke twee soorten steeds minder voorkomen en de zomerschroeforchis al een kleine tachtig jaar niet meer is gezien. Wel is het een bescheiden vervanging van de zomerschroeforchis, die overigens ook in België (Limburg) niet meer is te bewonderen. Laten we duimen dat het een blijvertje wordt.
  Groene groet

  Paul Munnik

 • marianne verdaasdonk
  18 augustus 2014 om 16:59
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog