www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Opening drie nieuwe bijenhotels in Breda

17 juni 2016 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

door Marian Hulshof  van Bredase milieufederatie

Op 9 juni werd Breda in één dag drie bijenhotels voor wilde bijen rijker. De bijenhotels werden geplaatst op publiek toegankelijke plaatsen in Breda: langs het wandelpad aan de Mark, dichtbij het kantoor van Staatsbosbeheer, in de tuin van Waterschap Brabantse Delta bij kasteel Bouvigne en bij kinderboerderij De Parkhoeve in Breda-Noord.

Wilde bijen zijn erg belangrijk voor natuur en landbouw. Ze spelen, naast honingbijen, een belangrijke rol bij de bestuiving. Veel soorten worden ernstig bedreigd door gebrek aan schuil- en nestelplaatsen en door gebrek aan voldoende bloeiende planten en bomen.

Staatsbosbeheer wilde graag meewerken aan het initiatief een bijenhotel te plaatsen in het Markdal. Want al kunnen wilde bijen hun eigen nestplaatsen vinden in de vrije natuur, een bijenhotel draagt bij aan educatie. Iedereen moet weten dat wilde bijen niet gevaarlijk maar juist heel nuttig zijn. Het infopaneel op het hotel geeft die uitleg.

De bijenhotels zijn een initiatief van het Bredaas Bijenhouderscollectief (BBC), dat de leefomgeving van bijen in en rond Breda wil verbeteren. De hotels werden gemaakt door cliënten van Stichting Maatschappelijke Opvang Breda (SMO-Breda), waarmee BBC nauw samenwerkt. In het project Breda Zoemt zettencliënten van SMO-Breda zich in voor bijen. Zij leren imkeren, maken bijenhotels en telen zaad voor bijvriendelijke beplanting. De samenwerking tussen het BBC en SMO-Breda maakt het mogelijk tegen relatief lage kosten bijvriendelijke maatregelen te treffen in Breda.

Het project werd uitgevoerd met steun van de Brabantse Milieufederatie en de Provincie Noord-Brabant. Graag zouden het BBC en SMO-Breda meer bijenhotels neerzetten in Breda, via crowdfunding wordt hiervoor nog financiële steun gezocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marian Hulshof, marian.hulshof@brabantsemilieufederatie.nl. Op 27 juni om 19.30 u is er een bijeenkomst in het gemeentehuis over wilde bijen. Wilt u ook iets doen of hebt u belangstelling? U kunt zich opgeven voor deze bijeenkomst door een mailtje te sturen naar Marian Hulshof op bovengenoemd e-mailadres.
artikel BN De Stem 10 juni 2016

Ook het artikel in BNDeStem draagt bij aan educatie en bewustwording.

Vertegenwoordigers van Stichting Maatschappelijke Opvang Breda, Staatsbosbeheer  en Bredaas Bijenhouderscollectief tijdens de officiële ingebruikname. Het hotel stond er op dat moment een dag of drie. Bijzonder om te zien dat in die drie dagen al een wilde bij intrek had genomen en eitjes had gelegd!

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  10 oktober 2016 om 16:43

  Nou, ik heb al lekker gesmuld van de honing, gemaakt door het bijenvolk van Parkhoeve!

  • Boswachter Anneke Oomes
   11 oktober 2016 om 08:31

   super Han!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog