www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Weidebad Chaam verdwijnt definitief

31 oktober 2016 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Weidebad Chaam vanuit de lucht

Na enige maanden van uitstel vangt het slopen van het voormalig gemeentelijke zwembad, “Weidebad Chaam” door gemeente Alphen-Chaam deze week toch echt aan. Het zwembad sloot in 2015 en maakt wellicht plaats voor een luxe thermencomplex dat tevens dienst gaat doen als recreatieve poort voor het omliggende groen.

De sloop van het oude complex moest eerder dit jaar worden uitgesteld vanwege de aanwezigheid van vleermuizen. Zij hadden in een van de gebouwen hun zomerverblijf. Om de negatieve gevolgen van de sloop weg te nemen, zijn acht vleermuiskasten weggehangen in de directe omgeving van de te slopen gebouwen. Deze methode wordt regelmatig toegepast en is effectief gebleken.  Een vleermuiskast is een onopvallende, vaak platte kast met een invliegholte aan de onderkant. Binnenin de kast zitten richeltjes waaraan de vleermuizen zich vast kunnen houden.

Sloop
Gemeente Alphen-Chaam begint met de sloop van de gebouwen, de baden, de leidingen en de verhardingen. Daarna worden ook een aantal bomen en struiken weggehaald. Het terrein moet namelijk zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat (grasland) worden opgeleverd aan Staatsbosbeheer. Er wordt echter wel rekening gehouden met de bouwplannen van het thermencomplex en daar waar mogelijk blijft het groen zo veel mogelijk behouden. Zo staat het nieuwe complex tussen imposante en karakteristieke bomen op leeftijd. Natuurvereniging Mark en Leij is uitgenodigd om mee te denken over de groene omgeving.

Volgens de planning zijn de saneringswerkzaamheden eind van dit jaar afgerond. Het voormalige parkeerterrrein blijft voorlopig liggen om later door de initiatiefnemer van het resort als bouwplaatsinrichting te kunnen gebruiken.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog