www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Boomfeestweek Breda: een hele beleving!

22 maart 2017 Boswachter Noortje Talens in Noord-Brabant

Als redelijk verse boswachter bij Staatsbosbeheer mocht ik dit jaar voor de eerste keer meehelpen met de boomfeestweek in Breda. Anders dan andere gemeenten organiseren ze hier niet alleen de boomfeestdag, maar een hele week vol activiteiten. Waarbij kleren lekker vies mogen worden tijdens het vangen van allerlei waterdiertjes, de kinderen kunnen schatten hoe vaak ze met hun lengte in een boom passen, de oren worden getest op vogelgeluiden en met verrekijkers getuurd wordt naar allerlei roofvogels.

Zintuigen aan

Maandag ochtend begonnen we aan dag 1. Het weer was niet al te best, regen en harde wind, maar met goede moed startten mijn collega Eveliene en ik met de eerste groep. Het is deze dagen onze taak om de kinderen wat te leren over roofvogels en een stukje beleving van de natuur mee te geven. Hoe beleef je natuur nu het beste? Juist, met je oren en ogen. Door de ogen te sluiten en goed te luisteren naar de geluiden van de buizerd en torenvalk die we lieten horen, konden ze aanwijzen waar het geluid vandaan komt.

Buizerd en torenvalk

Hoe groot is zo’n vogel wel niet? De één wees voor de buizerd een hele kleine vogel aan, waar de ander z’n armen niet ver genoeg uit elkaar kreeg om het uit te beelden. Wanneer we uiteindelijk de opgezette vogels lieten zien werden de kinderen nóg nieuwsgieriger. Want hoe vangt zo’n vogel nou zijn prooi? De buizerd is een slimme vogel, maar ook wel een beetje lui. Deze aaseter wacht vaak langs wegen zijn kans af om een aangereden dier op te peuzelen. De torenvalk daarentegen eet voornamelijk veldmuizen. Deze kan hij opsporen door het UV licht dat de urine van de muis reflecteert. Zelfs de juffen en meesters stonden versteld.

Even inzoomen

Na dit verhaal mochten de kinderen zelf aan de slag met verrekijkers. Deze zijn uitgerust met 8x zoom, waarbij objecten 8x dichterbij te halen zijn. Net zoals roofvogels dat kunnen. En ja hoor, op alle dagen hebben we buizerds gespot en op de tweede dag zelfs een biddende torenvalk! Ik geloof dat deze week tot nu toe al zeer geslaagd is, voor de kinderen en voor mij. En misschien heeft u na het lezen van dit blog ook nog wat geleerd?

Dag 1
Dag 2
Dag 3: boomfeestdag
reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    22 maart 2017 om 17:13

    Noortje en Eveliene. Jullie hebben het geweldig gedaan in die week. Zowel als bosdeskundigen en als pedagogische raadgevers hebben jullie je echt waar gemaakt,

    Hartelijke groeten van Han

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog