www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ploegen met paarden in het Merkske

25 april 2017 Liza van Velzen in Noord-Brabant

Collega boswachter Olaf en ik stonden zaterdag 15 april aan de rand van een akker in het Merkske, te kijken en luisteren naar de rust en de kracht die de 12 paardenkrachten leverden. Het weiland wordt strook voor strook omgeploegd door trekpaarden met een ploeg erachter. De spierbundels zijn aan het werk.

Sommige aanspanningen werken met 1 paard, anderen met 2 en zo geldt dat ook voor hun begeleiders. Er loopt een jong trekpaard bij van 4 jaar die dit voor het eerst in z’n leven doet. Zijn leermeester loopt ernaast en is 18 jaar. Er komt een hoop rust bij kijken. Als de begeleiders de rust uitstralen, zijn de paarden ook rustig en vice versa. Het communiceren tussen paard en begeleider gebeurt met kleine hulpen. Het is nog een kunst om het paard precies in de bouwvoor te laten lopen en het andere paard er precies naast en dan ook nog de ploeg op de juiste hoogte afstellen en de grondrug op de juiste manier laten vallen. De trekpaardenvereniging ‘de Trekpaardenvrienden’ organiseert er zelfs wedstrijden in. Dan komt het allemaal aan op techniek en communicatie.
Er komt geen diesel bij kijken, alleen zweet. Geen ronkende machines, alleen nostalgische ploegen.
Ik vraag aan een paardenman hoeveel jaar hij dit al doet. Hij antwoord: “wanneer niet….” Hij doet het al vanaf zijn 6e.

ploegen, eggen, zaaien, oogsten

Dit ploegen gebeurde allemaal zaterdag 15 april jongsleden in natuurgebied het Merkske.
De trekpaardenvrienden zochten oefenakkers en Staatsbosbeheer was maar al te blij om dit te leveren. Er is niks mooiers dan in alle rust en met weinig belasting voor de bodem het land te laten ploegen. Na het ploegen werd er nog geëgd en werd rogge en haver gezaaid. Deze graanakker blijft komende zomer en winter staan en zal vooral in de winter bescherming en voedsel bieden voor zoogdieren en vogels. Zelfs de kraanvogel die af en toe gespot wordt in het Merkske profiteert van zo’n graanakker.

Op de facebookpagina van T Merkske zijn nog meer mooie foto’s te zien, gemaakt door Wim Verschraegen.

Daarnaast kunt u er ook een leuk filmpje zien.

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    25 april 2017 om 15:21

    Wat een lust voor het oog om die oersterke werkpaarden de ploeg voort te zien trekken!
    Zijn dat misschien ook Ardennerpaarden?
    Liza, we zien jou ook zo ijverig achter de ploeg lopen. Jouw olijke snoet zal die paarden ook vast bij het werk opbeuren.

    • J geurts
      12 februari 2023 om 17:13

      Mooi!
      Hoe heet die houten balk met die kettingen ook al weer?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog