www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Vijf wisentkalfjes in de Maashorst

9 juni 2017 Boswachter Marc Poulussen in Noord-Brabant

Maurice van Doorn

Fantastisch nieuws

Als boswachter beheer van de Maashorst kan ik wel een hele dag praten over mijn werk bij Staatsbosbeheer, het is zo veelzijdig. Mijn hoofdtaak is het beheren van bossen, akkers en houtwallen en het regelen van de begrazing. Een van de aansprekende onderdelen van mijn werk is de inzet van de Schotse Hooglanders, wisenten, taurossen en Exmoorpony’s als grote grazers. Fantastisch nieuws is het dan ook dat er dit jaar al vijf nieuwe wisentkalfjes zijn geboren in de Maashorst.

Sociaal en speels gedrag

De eerste weken van hun leven blijven de kalfjes dichtbij hun moeder. Het moederinstinct is bij wisenten erg groot en moeders geven dan ook veel aandacht aan hun jonge kroost. Als ze wat groter zijn blijven de kalfjes veel bij elkaar, ze groeiden samen op en vertonen veel sociaal en speels gedrag onder elkaar. Er zijn altijd een of meer volwassen dieren in de kudde die op ze letten.

foto credits: Maurice van Doorn

reageren

geef een reactie

 • Marina
  4 juli 2017 om 22:48

  Ze zijn prachtig! Maar waar zijn de Schotse hooglanders gebleven? We kunnen ze dit jaar nergens meer vinden op de Maashorst, terwijl we er vorig jaar bijna over struikelden. We missen ze.

 • Han Messie
  14 juni 2017 om 18:05

  Dat er maar gauw meer van zulke gebieden mogen komen, waar de wisents in hun betrekkelijke Nederlandse vrijheid mogen leven!

 • Han Messie
  12 juni 2017 om 15:59

  Geweldig, die nieuwe aanwinst van kleine wisents!
  De wisent schijnt al aardig op weg te zijn om in Nederland weer een inheems wild rund te worden.

 • Isidro
  10 juni 2017 om 10:36
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog