www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Ode aan de Scheidingsbeuk!

20 juli 2017 Liza van Velzen in Noord-Brabant

De bekendste en markantste boom van het Mastbos begint het leven los te laten. De scheidingsbeuk heeft een parasitaire schimmel die in het wortelstelsel van de boom leeft en dit stelsel aantast. Hierdoor ontstaat er een gevaarlijke situatie op het wandelpad. Om die reden moet de beuk worden verwijderd.

Schimmel
De scheidingsbeuk is aangetast door de reuzenzwam. De reuzenzwam is een parasitaire schimmel die in het wortelstelsel van de boom leeft en dit stelsel aantast. Door de aantasting van de wortels en verdere verspreiding door het binnenste van de boom is het lastig om de mate van aantasting in te schatten.

Gevaarlijke situatie
Toen afgelopen maandag twee collega’s langs de scheidingsbeuk reden leek er niets aan de hand te zijn, toen ze tien minuten later terug reden had de boom twee grote takken losgelaten. Het was windstil. Dat maakt het zo gevaarlijk. Je weet nooit wanneer de beuk weer een tak los laat. Als de boom in een bosvak zou staan, zou het niet zo’n probleem zijn en kan hij rustig sterven. Maar deze scheidingsbeuk staat, zoals zijn naam doet vermoeden, op een mooi kruispunt van dreven.

Scheidingsbeuk
Vroeg werden door de bosarbeiders de scheidingsbomen als oriëntatie gebruikt. Bijvoorbeeld; ‘vandaag gaan we bij de 3e scheidingsboom rechts in het bosvak werken’. Meerdere kruispunten van bosvakken hebben een ‘scheidingsbeuk’. Ook nu zien de bezoekers de scheidingsbeuk als oriëntatiepunt.

Afscheid
We begrijpen dat dit een spirituele of bijzondere plek is voor mensen. Daarom willen we iedereen nog de kans geven om afscheid te nemen van deze boom en wellicht een laatste ode voor de boom uit te spreken vanachter het lint. Staatsbosbeheer en Gemeente Breda gaan tijdens de Naar Buiten Fair (24 september) geld inzamelen voor een nieuwe markante beuk. Een rode beuk wordt de opvolger van deze scheidingsbeuk.

Item
Vanochtend maakte Omroep Brabant een item van deze boom, welke zowel live als in het avondnieuws wordt uitgezonden. In dit item heb ik namens Staatsbosbeheer uitleg gegeven over de scheidingsbeuk, waarna omstanders die een bijzondere band met de boom hebben aan het woord kwamen. Deze uitzending en nog een mooie laatste ode van dichtster Pien Storm van Leeuwen zijn terug te zien via: www.omroepbrabant.nl.
BNdeStem schreef er ook een stuk over.

reageren

geef een reactie

  • Miranda Martens
    4 september 2017 om 19:40

    Sluit me helemaal aan bij reactie van Thea….

    Waarom wordt niet nagedacht.. zo simpel is het…..

    Het spreekwoord zegt.. een oude boom moet je niet verkassen…
    Hier zit een diepgewortelde betekenis achter… laat de energie daar waar hij hoort..
    Zoveel passanten iedere dag die bewust dat punt op zochten..
    ..
    En inderdaad wat had men van dat hout mooie stilteplekjes kunnen creeren in het drukke Mastbos…

  • Thea Tax
    4 september 2017 om 12:19

    Zondagmorgen tijdens het joggen speciaal naar de gekapte scheidingsbeuk gaan kijken. Het was een indrukwekkende boom en jammer maar begrijpelijk dat hij gekapt moest worden.
    Het bordje waarop geplaatst staat dat de stam verkocht wordt zette mij echter aan het denken. Als dit hout privé verkocht gaat worden weet niemand straks nog wat er met het hout gebeurd is.
    Waarom wordt er op deze markante plek bv geen picknick plek gecreëerd met banken gemaakt van het hout van deze beuk.
    Dat zou een geweldig mooi gebaar zijn en de boom blijft in een andere vorm toch op deze plek.

  • Han Messie
    21 juli 2017 om 18:44

    Liza en alle boswachters van West-Brabant,

    Het doet mij oprecht leed dat deze fiere en eigenlijk wel legendarische beuk moet verdwijnen. Maar ja, ik zal me er overheen kunnen zetten.
    Als ik een eekhoorn of een vogel was, die deze boom bewoonde… Dan kwijnde ik vast weg van verdriet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog