www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

slecht nieuws over de ooievaars van het Markdal

1 september 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

27 augustus 2017 - Ellen Rijken Fotografie

Vanmorgen (vrijdag 1 september) is pa ooievaar dood aangetroffen in het Markdal...Op steenworp afstand van het nest waar hij samen met zijn vrouw al een aantal jaren op rij succesvol broedde. Het is niet bekend hoe de vogel aan zijn einde kwam.

Succesvol paar

De vogel kroop in 2010 uit het ei bij het ooievaarsstation in Rossum. Al in 2012 deed hij een eerste broedpoging in het Markdal. Zijn eerste twee jongen overleefden het natte voorjaar niet maar de daarop volgende jaren wist “onze” pa ooievaar twaalf jongen groot te brengen. Dit seizoen vlogen er maar liefst vier jongen uit waarmee “ons” ooievaarkoppel zich tot één van de meest succesvolle paren van Nederland mag rekenen.

Rijke schare trouwe volgers

Afgelopen week wandelde hij nog trots op twee meter van ons kantineraam door het hoge gras, op zoek naar een lekker maaltje…nu is ie er niet meer. Ik weet zeker dat mijn collega’s en ik niet de enigen zijn die bedroefd zijn. De ooievaars hadden een rijke schare aan trouwe volgers. Maar hoe triest het ook is…het is de natuur dat vogels dood gaan. Dit is te vroeg, dat realiseren we ons maar het is niet anders….

Populair nest

Volgend jaar zal een nieuwe ooievaar het nest gaan bemannen, met of zonder de vrouw die de afgelopen jaren met hem een koppel vormde. Het nest bleek de afgelopen jaren al erg in trek bij andere ooievaars maar pa wist indringers altijd met succes te verjagen. Daarom twijfelen wij er niet aan dat er ook komend jaar gewoon een ooievaarskoppel op de werkschuur van Staatsbosbeheer zal staan!

Afgelopen zondag maakte vaste fan Ellen Rijken nog deze prachtige foto van pa ooievaar…

Een prachtige vogel was het…

27 augustus 2017 – Ellen Rijken Fotografie
reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    1 september 2017 om 11:32

    Erg droevig om het ontijdige einde van vader ooievaar te vernemen.
    Laten we zijn dood betreuren en tegelijk hoopvol uitzien naar een toekomstig ooievaarspaar, dat het nest zal overnemen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog