www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Op bezoek bij de Hooglanders in Dorst

8 januari 2018 Boswachter Floris Hoefakker in Noord-Brabant

Foto: Melissa Scharroo, Capribee

Nederland had afgelopen weken vakantie. En dat was te merken in onze terreinen. Massaal trokken jullie er op uit om even ‘uit te buiken’ in de natuur.

Zo ook in boswachterij Dorst, waar menig bezoeker en Hooglander elkaar kruiste.Afgelopen jaar leidde de ontmoeting tussen mens en dier soms tot vervelende situaties en dat is iets wat Staatsbosbeheer wil voorkomen. Samen met collega, boswachter Marcel Douma, trok ik er dan ook op uit om met de bezoekers in gesprek te gaan. Waarom moet je een Schotse Hooglander niet voeren? Wat moet je doen als er eentje op je afkomt? Dit soort vragen passeerden de revue. Er bleek veel waardering te zijn voor onze actie!

Begrazingsgebied

Grazers spelen een belangrijke rol in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer omdat ze ervoor zorgen dat de terreinen niet dichtgroeien. In de kern van de boswachterij Dorst ligt een circa 200 hectare groot begrazingsgebied wat door zo’n 14 Schotse Hooglanders met een aantal kalveren wordt begraasd. In de ‘vrije kern’ zoals wij dit noemen, mogen recreanten “struinen” en hoeven zij niet op de wegen en paden te blijven. Hardlopers, mountainbikers, nordic walkers en spelende kinderen komen we volop tegen. Geweldig natuurlijk, maar het moet wel samen gaan tussen mens en dier. Iemand die met zijn aangelijnde hond door het gebied loopt en voldoende afstand tot de Hooglanders houdt hoeft de dieren niet te storen. Loslopende honden zijn in dit gebied echter uit den boze.

Extra maatregelen voor bewustwording

De laatste maanden werd er nagedacht over een vertrek van de kudde uit Dorst. De koeien werden onrustig door loslopende honden, drones en bezoekers die selfies maakten bij de dieren. In de kerstvakantie hebben we de bezoekers van boswachterij Dorst letterlijk opgezocht en gevraagd hoe ze met de runderen omgaan. Het draait immers om bewustwording creëren. Ook het komende jaar gaan we verschillende maatregelen inzetten om bezoekers erop te attenderen dat er met respect moet worden omgegaan met de dieren. In het gebied zijn al extra borden geplaatst en er wordt extra gecontroleerd op de naleving van onze huisregels. Vooral in het voorjaar, als er nieuwe kalfjes zijn is het bijvoorbeeld belangrijk om minimaal 25 meter afstand te houden en kuddes niet te doorkruisen. Het gebied betreden met een loslopende honden is in deze periode, evenals de rest van het jaar, uit den boze.

reageren

geef een reactie

  • Han Messie
    8 januari 2018 om 18:46

    Ja, die Hooglanders… Daar weet ik wel afstand van te houden. Maar een enkele keer keek eentje me toch dreigend aan! Toen achtte ik het raadzaam om zigzaggend tussen boomstammen door, een wijde bocht om dat dier te maken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog