www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Passie voor de Peel

1 mei 2018 Boswachter Marijke Vaes in Noord-Brabant

Tijdens mijn werk bij het Buitencentrum De Pelen ontmoet ik bijzondere mensen. Vaak, hoe kan het ook anders, zijn dat mensen die een passie hebben voor de Peel. Die passie is er het niet alleen voor de natuur maar ook voor de historie van deze streek.

Praten over de oorlogsgechiedenis

In en rond de Peel is er namelijk veel gebeurd in het verleden. Vooral in de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar geleden ontstond, op initiatief van vrijwilliger Gerard Geboers, een ‘gespreksgroep oorlogsgeschiedenis van de Peel’. De leden komen bij elkaar om kennis en ervaringen te delen. De geschiedenis blijft levend en er ontstaan mooie initiatieven. Zo was er onlangs een bijeenkomst waarbij een ring, gemaakt van onderdelen van een Britse bommenwerper, werd overhandigd aan nabestaanden van het gecrashte vliegtuig. De volledige bemanning vond zijn graf in de Peel.

Schrijver Jacques Vriens

Ook het turfsteekverleden van de Peel is een onderwerp dat blijft boeien. In educatieve programma’s krijgt het ontstaan van veen en de vervening dan ook een prominente rol. Tijdens de ontwikkeling van het programma ‘in de sporen van Tjeu’ kwam ik in contact met kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Zijn boek ‘Weg uit de Peel’ sluit aan bij dit onderwerp. In 2011 organiseerden we samen de eerste ‘Weg uit de Peeldag’; een evenement waarbij het boek en het verleden van de Peel centraal staat. Bij onze eerste ontmoeting vertelde Jacques dat hij een droom had; een theaterproductie van het boek in de Peel! Die droom komt binnenkort uit en dat is fantastisch!

‘Weg uit de Peel’

Het boek komt tot leven in een familievoorstelling op vier locaties in de Peelstreek. Jacques is niet alleen de schrijver maar ook de regisseur van deze toneelproductie! ‘Weg uit de Peel’ is qua aanpak en locaties uniek. In de open lucht wordt een tijdelijk theater gebouwd. Met een cast van 40 tekstspelers, een grote groep figuranten en zelfs enkele dieren wordt de Peel, zoals die rond 1915 was, tot leven gebracht. En de première, die is op 19 mei bij het Buitencentrum! www.weguitdepeel.nl

Voorafgaand aan de theaterproductie is er nog één Weg uit de Peeldag in De Groote Peel. Op zondag 6 mei, vanaf 13.00 uur, ontmoet je de spelers en krijg je een ‘preview’ van de theaterproductie. Aanmelden en meer info

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog