www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De vervuiler betaalt… en ruimt op!

20 augustus 2018 Boswachter Marcel Douma in Noord-Brabant

Soms zit het tegen … maar soms zit het mee … dan loop je als boswachter tegen de zoveelste grootschalige afvaldumping aan … en zakt de moed je veelal in de stevige schoenen … maar deze keer loopt het anders. Ik kreeg een melding van collega boswachter Liza van Velzen dat er flinke vuildumping was gemeld in de Chaamse bossen op een afgelegen plaats … toen ik de foto`s zag, sloeg de schrik me al weer om het hart. Dit leek wel een halve huisraad die daar was neergekwakt.

Het was ook meteen duidelijk dat dit geen klusje was voor onze gewaardeerde vrijwilliger Ton Moelands die op gezette tijden wekelijk kleine vuildumpingen opruimt en Ulvenhoutse en Chaamse bossen leefbaar probeert te houden. Nee: dit zou een klus worden voor een aannemer om dit op te ruimen en ik hoorde de spreekwoordelijke kassa al weer rinkelen … dit gaat Staatsbosbeheer weer een lieve duit kosten … maar het liep even anders!
Ter plaatse ging ik gewapend met mijn beschermende handschoenen de rotzooi door na eerst deze “plaats delict” uitvoerig gefotografeerd te hebben. Al snel verzamelde ik enkele bewijsstukken waar ik mogelijk iets mee zou kunnen achterhalen. Wat is het toch handig dat we als boswachters over moderne communicatiemiddelen beschikken tegenwoordig en zelfs WiFi verbinding hebben in het b: dat zoekt een stuk makkelijker in de digitale wereld. Inmiddels kreeg ik bijstand van collega boswachter khalil Sotbi en bespraken we ons plan van aanpak. We hadden inmiddels flink wat bewijstukken en aanknopingspunten verzameld en ik nam contact op met een van de mogelijke verdachten: BINGO!
De gedumpte huisraad is door de hevig geschrokken mogelijke verdachten opgeruimd voor zonsondergang, zoals gewenst door Staatsbosbeheer. Bos weer schoon…doel bereikt  en daarmee besparen ze zich de gepeperde rekening van de aannemer die ze anders voor hun kiezen zouden krijgen. Uiteraard krijgen de mogelijke verdachten een proces verbaal voor overtreding van de Wet Milieubeheer en dat gaat ze  zo`n slordige € 400,- kosten!!
Topmiddagje voor bovengenoemde boswachters!

reageren

geef een reactie

 • Harry Michielsen
  21 augustus 2018 om 18:39

  Klasse gedaan ,de vervuiler in z.n hemd gezet met een veel te lage boete. Nu nog de vervuilers rondom de Galderse meren aanpakken.

 • Han Messie
  20 augustus 2018 om 11:53

  Deze neersmijters van grof vuil moesten een werkstraf krijgen, uitgesmeerd over honderd uren. Al deze uren zouden gevuld moeten worden met het opruimen van blikjes, dozen, schillen en noem maar op wat voor neergegooide rommel!

 • Stella Damen
  20 augustus 2018 om 09:39

  Deze zouden alsnog een boete moeten krijgen.en de boete moet voor de volgende naar dubbel bedrag moeten.dit is niet met de fiets gedaan.dus rij met je auto naar afval station .breng het netjes weg zoals het hoort

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog