www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De aanlijner wint

13 maart 2019 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

Zondag 17 maart zijn wij de hele dag in het Mastbos om aandacht te vragen voor de start van het broedseizoen (15 maart/15 juli). De natuur is in deze periode het meest kwetsbaar mede vanwege de vele jonge dieren. Met name honden kunnen voor problemen zorgen. Helaas worden er jaarlijks tal van gewonde of dode dieren aangetroffen ten gevolge van loslopende honden.

Voorlichtingsactie
In de gebieden van Staatsbosbeheer zijn honden bijna overal welkom. De naam van de voorlichtingsactie, ‘De aanlijner wint’, zegt in het kort waar de voorlichtingsactie hoofdzakelijk om draait. In vrijwel alle natuurgebieden moet de hond altijd aan de lijn. Nu het voorjaar voor de deur staat willen we de noodzaak van ons beleid extra onder de aandacht brengen met onze voorlichtingsactie op zondag 17 maart in het Mastbos te Breda.

Reeën leggen hun kalfjes in het gras en sommige vogels broeden op de grond waardoor ze extra kwetsbaar zijn.  De hond heeft vaak helemaal geen slechte bedoelingen en wil “alleen maar” spelen. Maar zijn aanwezigheid of zijn afgegeven geur kan al voldoende zijn om het nest te verlaten of het jonge dier te verstoten.

Tijdens de voorlichtingsdag zullen de boswachters zowel op een positieve manier uitleg geven over de toegangsregels, als laten zien welke consequenties het niet naleven van deze regels kan hebben. Ook worden de bezoekers gewezen  op locaties waar honden wél los mogen lopen. Uiteraard kunnen geïnteresseerden ook allerlei andere vragen stellen aan de boswachters!

Zeeland
Ook onze Zeeuwse collega’s in Zeeland-Noord bij Boswachterij Westerschouwen en in Zeeland-Zuid bij de Manteling van Walcherenvragen dit weekeinde aandacht voor het hondenprobleem. Door als boswachters samen te werken komen we dichter bij ons gemeenschappelijke doel; onze natuurgebieden leefbaar houden!

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  17 april 2019 om 10:44

  RIJ VAN LENTES

  Het jonge krentenboompje, omgeven
  door ontwakend voorjaarsbos, toont bescheiden
  zijn eerste bloei, die zich wil verwijden:
  witte vingertjes vragen naar ’t leven:

  ze verlaten hun tak om weg te zweven;
  minzame woudadem mag hen leiden
  in toekomst van berusting en strijden.
  Aan de stam zullen jaren met groei kleven.

  De bedaagde bloesemdrager aanschouwt
  wat de tijd hem langzaam aan heeft gebracht:
  een groep nazaten, vol bleek goud bedauwd.

  Geurige kronen raken elkaar zacht:
  een dichte kluwen blanke handen bouwt
  steeds gaande en weer komende eendracht.

 • Michiel
  16 maart 2019 om 11:40

  Goede actie …. hoewel ….. beetje erg soft. Die eigenaren weten dondersgoed dat honden op veel plaatsen niet los mogen lopen. Waarom niet gewoon keihard optreden en beboeten? Of zou dat leden kosten? Eerlijk gezegd overweeg ik mijn lidmaatschap op te zeggen, want ik heb sterk het idee dat Natuurmonumenten niet echt op wil treden …. de boswachters (BOA’s) kunnen toch boetes uitdelen… ik zou zeggen: doen!
  Bedankt namens een trouw lid, die graag zorgeloos wil genieten van de natuur en die door enkele bijtincidenten in zijn omgeving helemaal niks met loslopende honden (en bijbehorende eigenaren) heeft.

 • Han Messie
  14 maart 2019 om 10:17

  Tja, de roofdieraard zit er bij een hond nu eenmaal in. Daarom kunnen deze dieren het vaak niet laten om achter wild aan te gaan.
  Ook al hoeven ze geen ‘prooi” te vangen. De achtervolging alleen kan al bij ree, haas of konijn van schrik een hartstilstand bezorgen, waarna onherroepelijk de dood.
  In mijn leven heb ik twee honden achter elkaar gehad. De eerste was een geboren jager en wou beslist achter dieren aanzitten. Daarbij was hij moedig. Want ondanks zijn toch maar gemiddelde grootte, besprong hij als het ware eens een paard en zijn ruiter van achter en wou het paard in zijn staartharen bijten. Gelukkig geen gevolgen!
  Onze tweede hond had een heel andere liefhebberij. Deze hield ervan om grote takken in zijn bek te dragen en er zo de hele tijd netjes mee op het bospad te blijven lopen. Ondanks loslopen geen gevaar voor het wild!

  • Elly
   14 maart 2019 om 18:13

   ik erg mij altijd aan die loslopende honden. zit in scootmobiel en mijn hondje loopt altijd aan de lijn.erg me dan ook iedere keer dat er een loslopende op mijn hondje af komt. zei kan geen kant op . alleen op mijn mobiel springen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog