www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

blij met vrijwilligers!

27 maart 2019 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Eén van de mooie dingen in mijn werk is het contact met vrijwilligers. Mensen die zich belangeloos inzetten voor de natuur. Die de natuur nog mooier maken voor henzelf maar ook vooral voor anderen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Mensen die bijna dagelijks hun ding doen, mensen die dat wekelijks of maandelijks doen of slechts incidenteel. Met al die mensen ben ik even blij. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij naar vermogen!

Je hoeft je niet perse aan een organisatie te verbinden om vrijwilligerswerk te doen: Als je gaat wandelen in de natuur en je neemt een tasje mee waarin je het zwerfvuil verzamelt dat je tegenkomt, dan ben je goed bezig. Ook dat is vrijwilligerswerk! Het kost je geen extra tijd en het kost je amper moeite! Ik zie steeds vaker dat mensen dit doen. In een ideale wereld zou dit niet nodig zijn omdat iedereen zijn of haar eigen afval meeneemt maar helaas leven we niet in een ideale wereld. Iedereen kan een steentje bijdragen. Kijk maar hieronder!

Een groep van 13 vrijwilligers van Vogel- en Natuurwerkgroep Zundert voerde zaterdagmorgen 26 januari een grote opruimactie uit in de bossen van de Laarse Heide en Krochten in Zundert.
Meer dan 35 zakken zwerfvuil (veel blikjes en plastic rommel) en een groot aantal plastic emmers en een autoband werden verzameld. De gemeente Zundert ruimt de zakken zwerfvuil weg.
Melder Dré Mutsters van de natuurgroep zei zelf heel terecht:  Een actie om trots op te zijn! De foto’s zie onder dit bericht.

Tinie struint wekelijks door het Mastbos en verzamelt zwerfvuil.  Zakken vol haalde hij de laatste jaren op.

Astrid verzamelt plastic flesjes tijdens het uitlaten van haar hond en deponeert ze thuis in haar container.

De Bredase Natuur en Milieu vereniging Markkant coördineert een heel team van vrijwilligers die op verschillende plekken in en om de stad zwerfvuil verzamelen. Op hun site lees je meer over hun missie met betrekking tot het terugdringen van zwerfvuil. Markkant houdt geen rekening met eigendomsgrenzen. Ze verzamelen vuil op openbare plekken ongeacht wie de eigenaar is.

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  27 april 2019 om 14:47

  Een sierlijk plantje, dat in de bossen bloeit, neemt misschien ongewenst bezit van aangelegde tuinen en plantsoenen. In het bos… Ruimte genoeg! Maar in een hof kan het misschien weleens te veel plaats willen innemen.

  TERE VEROVERAAR

  Vanuit dichte bossen vol wilde groei,
  of deftige parken, keurig beplant,
  reizen winden en vogels over wijd land,
  omklemmen zaadjes met liefhebbende boei.

  Blij gekwetter, zacht geblaas, hard geloei
  zijn de korreltjes een wijze muzikant,
  die elk ervan begeleidt, terwijl het landt
  om te vergaan onder wachtende broei.

  Verzorgde huistuinen worden verwond
  door het werk van onderaardse vandalen:
  roofzuchtige wortels bezetten de grond.

  Welke overwinning te behalen?
  Een bloempje kijkt zegevierend in het rond:
  dat lieftallige lelietje der dalen!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog