www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

week van de teek

10 april 2019 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Maandag 15 april start de week van de teek. Hoewel de teek tegenwoordig bijna jaarrond aanwezig is, begint bij de start van de lente ook het tekenseizoen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Controleren op teken blijft daarom belangrijk. Deze week wordt georganiseerd door Stigas in samenwerking met een aantal organisaties waaronder Staatsbosbeheer.

Niet alleen mensen die in het groen werken lopen risico maar iedereen die buiten verblijft. De teek houdt zich ook niet aan de grenzen van natuur maar komt ook in tuinen en plantsoenen voor. Teken kunnen besmet zijn met ziekteverwekkers. In Nederland kunnen mensen de ziekte van Lyme krijgen door een tekenbeet. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken (Borrelia burgdorferi).Hoe eerder je een teek opmerkt en verwijdert hoe kleiner de kans is dat je een ziekte oploopt. Controleer jezelf en je kinderen dus na elk bezoek aan de natuur!

Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.

De teek zuigt bloed op en zwelt op tot een donkerrood bolletje. Een volgezogen teek kan een doorsnede van 1 centimeter hebben. De onvolwassen teek, de nimf, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van de ziekte van Lyme. Nimfen zijn vaak moeilijk te zien omdat ze niet groter zijn dan een speldenkop.

Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Vooral in hoog gras of tussen dode bladeren. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van daaruit hechten ze zich aan passerende dieren en mensen. Teken worden actief als de temperatuur boven de 7  graden Celsius komt. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten.
Heb je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk en in ieder geval aan het eind van de dag.

controleren

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Controleer ook de kleding. Haal teken weg die op je kleding zitten. Zitten ze vast, was de kleding minimaal 30 minuten op 60 graden of stop de kleding  in de wasdroger.
Noteer de datum van de tekenbeet én meld hem bij : tekenradar (soms wordt gevraagd de teek op te sturen. Gooi hem dus niet meteen weg maar plak hem bijvoorbeeld met een plakbandje in de agenda)

huisarts

Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:
• Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
• Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
• Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.
Zowel de vroege als de latere stadia zijn te behandelen met antibiotica, maar in een later stadium kan al wel schade zijn ontstaan door de ontsteking. Daarom is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts met deze klachten.

Neem een kijkje op weekvandeteek.nl voor meer informatie.

En mijn laatste tip: Blijf vooral naar buiten gaan en laat de teek je plezier in het buiten zijn niet verpesten. Probeer een tekenbeet zo veel mogelijk te voorkomen en mocht je toch gebeten zijn: treed snel op, dan is de kans op besmetting klein.

reageren

geef een reactie

 • Han Messsie
  3 mei 2019 om 17:55

  Even iets anders dan teken.
  Terwijl wij ,vrijwilligers, overtollige boompjes aan het rooien of aan het kappen zijn, verrast ons weleens een heel oude, enigszins verzakte loofboom met zijn uiterlijk. Doet zo’n boom niet denken aan bossen uit de Tom Poes- en heer Bommelverhalen?

  MARTEN TOONDERBOOM

  Het bospad geeft verrassende vertoning:
  een oude eik met dikke stam, gedrongen,
  vol bobbels en ribbelige wrongen.
  Wie kent het woord van deze woudkoning?

  Zijn stramme, kromme armen zijn een kroning
  op waaiend gebeuren, hier bezongen
  door luchtig lover en drukke tongen,
  steeds klinkend in kleine dierenwoning.

  Daar ruist de toverstem uit verhalen,
  zich afspelend tussen de schaduwen
  binnen Donker Bomen Bos’ schemerzalen.

  Waar stilte en oudheid elkaar huwen,
  mag Rommeldams tweetal eer behalen,
  rijpe lezersherinnering stuwen.

 • Han Messie
  10 april 2019 om 14:02

  Het is altijd prettig om de teek zelf te kunne verwijderen. Kan dit met een tekentang of desnoods met een brandende lucifer?
  De vrouw van de vroegere houtvester, Ir, A.F. ten Bruggencate, kon een teek zomaar wegnemen door met de nagels van haar duim en wijsvinger te knijpen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog