www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Let op: Eikenprocessierupsen!

4 juni 2019 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Dit jaar zien we meer eikenprocessierupsen in de Brabantse bossen dan eerdere jaren. Hoewel Staatsbosbeheer geen voorstander is van het verdelgen van insecten, ondernemen we op drukbezochte plaatsen toch actie. Rond Breda laten we binnenkort nesten weghalen op plekken waar we grote overlast verwachten voor de bezoekers.

Op dit moment lopen de rupsen nog rond. En hoewel de grootste overlast nog moet komen, moet iedereen nu al opletten waar te lopen, te staan of te gaan zitten. Vermijd contact met de rupsen! Binnenkort verpoppen de rupsen en dan wordt de kans op overlast groter: losse brandharen worden met de wind verspreid. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen door nesten weg te halen. Dat kan pas als de rupsen zich inkapselen in de nesten.

In het Mastbos houden we de oprukkende eikenprocessierups goed in de gaten. In het speelbos hebben we bomen met rupsen op plekken waar we grote overlast verwachten, nu al gemarkeerd met verf en met linten. Mijd de gemarkeerde bomen! Deze gemarkeerde nesten worden verwijderd. Op andere plekken in het bos laten we de nesten zitten. Het is ondoenlijk om alles te verdelgen.

De rupsen veroorzaken niet alleen overlast met hun brandhaartjes maar vreten ook de bomen kaal. Dit doen ze samen met andere rupsen zoals de wintervlinder. In de evolutie is daar gelukkig rekening mee gehouden. De bomen maken binnenkort nieuw blad aan. Dit wordt sint Jans-lot genoemd: nieuw blad dat uit slapende knoppen komt, min of meer rond de datum van Sint-Jan (24 juni).

Eikenprocessierupsen verzamelen in grote nesten om te verpoppen.

Via de site van GGD is meer informatie te vinden over eikenprocessierupsen en de relatie met gezondheid van mensen (en dieren: denk bijvoorbeeld aan honden!) . Ga naar http://www.ggd.nl of www.oakie.info

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  4 juni 2019 om 16:14

  Alle bemoediging voor de bestrijding en verdelging van die schadelijke eikenprocessierupsen!

  • Han Messie
   25 juni 2019 om 16:31

   Jammer genoeg zijn er te weinig koekoeken in onze omgeving.
   Van deze vogels is bekend dat zij juist graag harige rupsen eten, die door andere vogels versmaad worden.
   Ja, meer koekoeken… Dan zouden heel wat mensen minder last van jeuk en puisten hebben!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog