www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Buitencentrum De Pelen in coronatijd

2 november 2020 Boswachter Marijke Vaes in Noord-Brabant

Zondag 15 maart, we stonden in de startblokken voor het buitenseizoen, en toen ging – van de ene dag op de andere - de deur van het buitencentrum op slot. Geen excursies, geen Peelpodium, geen activiteiten en geen gasten.

Toch stond een dag later onze parkeerplaats hartstikke vol. Iedereen wilde naar buiten én bij ons naar binnen. Kinderen met hun neus tegen het raam (ik moet plassen), smekende blikken van ouders, dus toch maar snel even de deur van het slot. Waarna we er al snel achter kwamen dat dit geen goed idee was. “Kan ik ook een cadeautje kopen?”

Met het team maakten we een crisisplan; opruimen, schoonmaken, herstellen, vooruitwerken en nieuwe activiteiten bedenken. Half april zou alles voorbij zijn, dus een maand alternatief werk was te overzien. Maar het liep anders. Corona sloeg keihard toe. Vooral in onze omgeving waren er veel besmettingen, veel doden. De beperkende maatregelen werden verlengd, geen stip aan de horizon. Onze energie ebde weg. Wanneer wordt alles weer ‘normaal’?!

 

In mei krabbelde Nederland langzaam uit de crisis. Maatregelen werden versoepeld. In juni ging het buitencentrum weer open, een maand later de vrijwilligers weer aan de slag. Gelukkig, maar ook best spannend. Het virus waarde nog rond, dus was het wel veilig voor ons team, onze vrijwilligers (allemaal niet meer piep) en onze gasten? Protocollen werden opgesteld, schermen opgehangen, pijlen op de grond geplakt en liters ontsmettingsspul besteld.

En ook de creativiteit kwam terug. Zoals bij de aanpassing van het Kabouterpad en de Peel Beleef-je-buiten Tocht naar een ‘coronaproof’ versie. Van verhuur naar verkoop. Het werd een grote hit. Duizenden kleuterkabouters (landelijk) gingen de afgelopen maanden op zoek naar Staatsboskabouters. Heerlijk al die blije snoetjes.

Begin november, we kijken terug op een waanzinnig druk seizoen. Veel bezoekers, veel natuurbeleving, een vol terras en veel souvenirs mee naar huis. Dat is super en we zijn trots. Wat hebben we het met z’n allen goed gedaan. Bij alle buitencentra! Maar toch ook mixed feelings. Want was het soms niet té druk? Met kunst en vliegwerk hebben we onze roosters rond gekregen. Godzijdank nauwelijks zieke collega’s of vrijwilligers. Maar wat als die er wel waren geweest? En wat als het de komende tijd gebeurt? De coronacijfers zijn fors gestegen. Nederland gaat weer (deels) op slot. Het blijven onzekere tijden. Nog geen stip op de horizon. Maar wij gaan door. Ooit wordt het weer normaal.

reageren

geef een reactie

  • Patricia
    2 november 2020 om 16:20

    Wat een goed stuk, mooi geschreven en dwars door de onzekerheid heen positief. Ga zo door !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog