www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Nederland Plant Bomen, draag ook je boompje bij!

8 maart 2021 Boswachter Mirjam Wouters in Noord-Brabant

De eerste boompjes zijn geplant!

Draag ook je boompje bij aan de actie Nederland Plant Bomen van EO, Staatsbosbeheer en Stichting Boomfeestdag. Al voor 7,50 maak je de aanplant van een boom mogelijk. Samen gaan we voor vele hectares in heel Nederland! Maar hoe gaat een nieuw bos aanplanten eigenlijk? Ik leg het je uit in dit blog!

Met elkaar gaat het lukken!

Bomen zijn voor iedereen belangrijk. En hoe mooi is het om met heel Nederland hieraan te kunnen bijdragen! Boswachters door heel Nederland spannen zich in om deze campagne onder de aandacht te brengen. En ik mag dat doen voor de provincie Brabant. Komende tijd wordt er ook op tv veel aandacht aan besteed. Bijvoorbeeld bij Zapp Your Planet, maar ook deze hele week iedere dag het programma ‘Nederland Plant Bomen’ om 16.45 op NPO1. Jij kan ook je boompje bijdragen door te doneren via www.nederlandplantbomen.nl.

Nieuw bos, maar waar…?

Deze crowdfunding komt op het juiste moment. Staatsbosbeheer wil de komende 10 jaar 5.000 hectare nieuw bos aanplanten in Nederland en stelt gronden beschikbaar voor de aanplant. Met het geld kunnen we vele hectares aanplanten komend plantseizoen (winter 2021-22). Ook in Brabant hebben we een ambitie om samen met de provincie Brabant ja100 hectare nieuw bos in de provincie te realiseren.

De juiste boom op de juiste plek

Geen bos is hetzelfde, want iedere boomsoort heeft zo zijn eigen voorkeur. Zo staat een eik graag hoog en droog en een els liefst op een natte plek. Grove dennen houden van zand en populieren van leemgrond. Voor de soortkeuze kijken we dus eerst goed naar de grondsoort en de waterstanden. Daarnaast kijken we naar de omgeving. Sluiten we aan bij een bestaande bosrand, is er een beekloop? Kiezen we soorten die al aanwezig zijn, of gaan we juist nieuwe soorten inmengen? Daarnaast hebben we respect voor de cultuurhistorie. En houden we rekening met de beleving, denk aan het openhouden van zichtlijnen. Hieruit ontstaat een beplantingsplan.

Autochtone bomen

Wist je dat de zaden voor de bomen geoogst worden in onze eigen bossen in Nederland? De Maasheggen is zo’n plek. Op de kwekerijen worden de zaden opgekweekt tot boompjes. Zo werken we met genetisch goed plantmateriaal dat aansluit op de Nederlandse groeiomstandigheden. Dit heet ‘autochtoon plantmateriaal’.

De Biezen, Gemert

In de Biezen bij Gemert wordt in maart 2021 15ha nieuw bos aangeplant. Een gebied van zo’n 30 voetbalvelden groot. Hier staan eind maart 59.000 nieuwe boompjes. Het is een goed voorbeeld hoe volgend plantseizoen, met het geld van Nederland Plant Bomen, nieuwe hectares kunnen worden aangeplant. De jonge boompjes komen van de kwekerij en worden tijdelijk opgekuild zodat de wortels niet verdrogen. Een boswachter zet de plantvakken uit. Dit kunnen banen zijn, maar ook clusters. Vervolgens plant een plantmachine de boompjes, zo’n 5.000 per ha. Om ze goed te laten wortelen worden ze stevig aangetrapt. De komende jaren houden we de nieuwe percelen goed in de gaten. We kijken naar hoe goed de boompjes groeien, of er vraatschade is en of ze goed aanslaan. Na een aantal jaar zijn de bomen flink gegroeid en voeren we een dunning uit. Dunnen betekent dat we een aantal boompjes weghalen om toekomstbomen de ruimte te geven om te groeien tot volwassen bomen. Boswachter Frank de Groot: “Dit is waar ik dit werk voor doe. Natuurwaarde vergroten, in afstemming met vele partijen. Ik kijk er naar uit om de ontwikkeling van het nieuwe bos te volgen de komende jaren.”

Veerkrachtig bos   

We willen bossen maken die bijdragen aan de biodiversiteit, met een gezonde bodem. Bossen die tegen een stootje kunnen. Denk aan de zorgen die er zijn omtrent klimaatverandering (warmer, droger, weers-extremen), de effecten van stikstofdepositie (verrijking van de bodem waardoor bijvoorbeeld grassen en bramen sterk toenemen en andere planten verdringen) of boomziektes (essentaksterfte). Dit doen we door diverse boomsoorten door elkaar te mengen. En bij een ouder wordend bos, ook diversiteit in leeftijden te maken. Want ja, bomen plant je voor de volgende generatie, niet voor jezelf!

reageren

geef een reactie

  • Martin Kroezen
    8 maart 2021 om 13:14

    Ik heb eerder al gesuggereerd om bij het E-meer hier in Engelen bomen bij te planten, mogelijk samen met de gemeente, die ook plannen voor honderden bomen extra heeft. Jullie toch zouden overleggen, maar ik heb nooit meer een reactie gezien ondanks dat het van beide kanten dacht ik positief tegenaan gekeken werd.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog