www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Veel soorten te zien in nieuwe natuur Maashorst

26 januari 2022 Boswachter Janneke de Groot in Noord-Brabant

Staatsbosbeheer is begin november 2021 gestart met de aanleg van 30 hectare nieuwe natuur aan de Weversweg bij Zeeland. Het natuurgebied de Maashorst wordt daarmee veel groter. Deze nieuwe natuur wordt ontwikkeld op voormalige landbouwgrond.

Toen ik deze braak liggende vlakte met landbouwgrond voor het eerst zag, wist ik niet hoe snel dit een natuurgebied zou worden. Als Staatsbosbeheer hebben we de natuur een klein beetje geholpen en het gebied iets natuurlijker laten worden. Zo hebben we poelen gegraven, als drinkwater voor het vee. En we hebben de grond die vrij kwam uit de poelen weer gebruikt om ‘dekzandruggen’ te maken en sloten te dichten. Daardoor wordt verdroging tegen gegaan, want het water wordt niet meer afgevoerd en blijft in het gebied. Hoe onwerkelijk snel heeft de natuur dit nieuwe gedeelte van 30 hectare alias 60 voetbalvelden ingenomen. Het zag er ondanks dat plaatselijk nog wat eenvormig uit. Ik vroeg me eventjes af, hoe gaat dit zich ontwikkelen?

Wist je trouwens dat op deze plek vroeger hoge stuifzand duinen lagen? Een oude man, die daar op dat moment langs fietste, vertelde mij dat. Vroeger als kind speelde hij daar. Mooi om zo’n verhaal terug te horen uit de eerste hand!

De natuur zit vol wonderen

Dat bleek wel toen wij met een groep collega’s een ronde deden om alles in ons op te nemen. We zagen direct sporen van reeën, das en vos. Terwijl we voort gingen, snelde een sprong reeën ineens weg. We hadden ze niet gezien en vonden het jammer dat we ze hadden verstoord, al waren we blij dat ze er al waren. Rond de poel, stonden veel sporen van reeën. Waarschijnlijk al een belangrijke, nieuwe drinkplek voor ze.

Een torenvalk was aan het bidden. Waarschijnlijk een muis op het oog, die genoeg dekking heeft in de kruidenlaag van grassen en jacobskruiskruid.

Werk aan de winkel

In november 2021 zijn we gestart met de eerste werkzaamheden. en we gaan nog door tot april. In de komende maanden gaan we bomen en struiken aanplanten en nog voor de kerst hebben we een wandelpad gemaakt voor publiek met een uitkijkbult, zodat je ook het gedeelte begrazing, dat is afgesloten voor publiek, alsnog kunt ‘beleven’. Maar de natuur wacht niet tot wij al onze plannen hebben uitgevoerd.

Enthousiaste Tauros koeien en Exmoor pony’s 

De grote grazers uit het afgesloten wisenten gebied, kregen er eind vorige week een gedeelte van de nieuwe natuur bij. Direct na het verplaatsen van het raster, snelden de tauros koeien en Exmoor pony’s naar het nieuwe perceel.

Foto’s: Sem van Hoogstraten

Het malse gras en bodem op deze voormalige landbouwgrond zijn alles, wat een grote grazer zich maar kan wensen.

En de boomstronken die we hebben neergelegd, zijn markante elementen, die de nieuwsgierigheid van de grazers prikkelen. Of je kunt je vacht er even tegen schurken. De wisenten volgen binnenkort, wanneer zij toegang krijgen tot dit nieuwe natuurgebied.

Vooruitkijken naar de lente

Wat is er veel te zien en wat zie ik uit naar de lente. Ik hoop dat ik dan allerlei beesten zie in de poelen, zoals gewone pad en rugstreeppadden, die zich in een kale poel al gaan voortplanten en niet hoeven te wachten tot er waterplanten staan. Of een bunzing, die dan weer zo’n pad op eet. De akkerplanten die gaan ontspringen uit de zaadjes die we hebben gezaaid en de vogels die volgend najaar weer van de zaden genieten.

Blauwe kiekendief – foto Sem van Hoogstraten

Zelf hoop ik dat ik de blauwe kiekendief nog ga zien, die door andere collega’s al is gespot op dit nieuwe stukje natuur aan de Weversweg. Ook die geniet van de vele muizen die tussen de kruiden en grassen verstopt zitten. Iemand op Twitter vroeg aan mij: komt de wolf nu ook? Tja, wie weet wat de toekomst brengt. Hoe meer aaneengesloten en groter de Maashorst wordt, hoe meer verschillende planten en dieren we zullen gaan zien en misschien, wie zal het zeggen, wel deze toppredator.

 

reageren

geef een reactie

  • Marc
    31 januari 2022 om 08:29

    Wat een mooie Blog, nu al een prachtig gebied met veel soorten.
    ook de klapekster heeft het gebied al gevonden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog