www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Aan het werk in Boswachterij Sint Anthonis

11 augustus 2022 Boswachter Lieke Verhoeven in Noord-Brabant

Boswachter Mark aan het werk tijdens de voorbereiding van de boswerkzaamheden

Over een paar weken gaan we van start met boswerkzaamheden in het oostelijk deel van Boswachterij Sint Anthonis. Van half augustus tot ongeveer half oktober gaan we daar aan de slag met het aanleggen van dunningspaden, het dunnen van bos en het maken van kleine open plekken. Wat dit betekent en waarom er hout geoogst wordt, leg ik je graag uit in dit blog .

Vroeger werden de bossen vaak met één boomsoort per vak ingeplant. Tegenwoordig streven we naar meer diverse bossen, in leeftijd en soorten

Een goede voorbereiding

De boswachters zijn jaarrond aan het werk in het bos, om de boswerkzaamheden voor te bereiden. Van het zetten van stippen, het inventariseren van dieren en hun verblijfplaatsen, tot de houtoogst zelf met machines. Er wordt steeds zorgvuldig afgewogen welke bomen geoogst kunnen worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), dat noemen we ‘blessen’ (de naam blessen stamt af uit de tijd dat er nog met een zogenaamd blesmes werd gewerkt. De markering op de boom had wat weg van een paardenbles).

De boswachter ecologie is nauw betrokken bij de voorbereidingen. Wanneer hij ergens een nest of bijvoorbeeld mierenhoop vindt, blijven we daar uit de buurt en worden daar geen bomen gekapt. In een van de bosvakken, waar dode fijnspar staat, houden we ook goed in de gaten of er voorafgaand aan de werkzaamheden geen vleermuizen in de bomen gaan zitten. Tijdens de boswerkzaamheden houdt de boswachter ecologie ook alles goed in de gaten.

Boswachter ecologie Jeroen hangt een lint op rondom een vossenhol, zodat deze niet beschadigd wordt tijdens de werkzaamheden

Tekens op de bomen

Er staan verschillende soorten markeringen op de bomen, zodat de uitvoerende aannemer goed weet wat hij moet doen. Oranje verticale strepen markeren een zogenaamd dunningspad. Door om de 20 meter een pad aan te leggen in het bos, hoeven de machines niet dwars door het bos te rijden. Beter voor de bodem en het bos zelf. Bomen met een oranje stip worden geoogst, zodat andere bomen groter kunnen worden of om jonge boompjes een kans te geven. Bomen met een oranje kruis worden gekapt, maar blijven wel achter in het bos. Dood hout is namelijk erg waardevol voor bijvoorbeeld insecten.

Een voorbeeld van een dunningspad, deze is een aantal jaar geleden aangelegd. Om rechte doorkijkjes in het bos te voorkomen worden de nieuwe dunningspaden in een kleine hoek aangelegd, zodat deze vanaf de wandelpaden nauwelijks zichtbaar zijn

Oranje ringen om de bomen betekent dat de bomen ‘geringd’ worden. Dat gebeurt bij Amerikaanse eiken, een boom die hier eigenlijk niet thuis hoort en andere soorten kan overwoekeren. Door de boom rondom in te zagen valt deze niet om, maar gaat de boom langzaam dood. Deze boom wordt dan weer heel waardevol voor insecten, spechten en boommarters.

Linksboven een ingang van een dunningspad, rechtsboven een boom die wordt weggehaald, linksonder een boom die na het oogsten blijft liggen in het bos, rechtsonder een Amerikaanse eik die wordt geringd

Er is ook geblest met blauwe verf. Bomen met een blauwe stip noemen we toekomstbomen: bomen met potentie om mooi en groot te worden, of omdat er bijvoorbeeld een nest in de boom zit. Blauwe ringen om de bomen geven aan dat het om kwaliteitshout gaat: een boom die mooi recht groeit zonder al teveel zijtakken. Dat zijn later waardevolle stammen om te gebruiken als hout voor bijvoorbeeld planken.

Links een toekomstboom, recht een kwaliteitsboom

De houtoogst

De boswerkzaamheden bestaan dus uit het aanleggen van dunningspaden, het dunnen van bos (gericht bomen weghalen) en verjongen (open plekken maken in het bos). De bomen worden geoogst met een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. Vervolgens worden de stammen op stapels langs de paden gelegd, waarna ze naar de zagerijen worden gebracht. Dan wordt er bijvoorbeeld bouwmateriaal van gemaakt, of meubels. Op de houtstapels komen labels te hangen, die aangeven wat voor bestemming het hout krijgt. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Bos blijft bos, en we oogsten nooit meer dan dat er bijgroeit. Bij Staatsbosbeheer zijn we trots op ons bos. Een natuurgebied dat ruimte biedt aan vele soorten planten en dieren, waar recreanten kunnen genieten én we duurzame grondstoffen kunnen oogsten.

Een harvester aan het werk

Een gezond en toekomstbestendig bos

De werkzaamheden zorgen voor een gevarieerder bos, zowel in verschillende soorten als in leeftijden. Op de open gemaakte plekken groeien meestal vanzelf jonge boompjes, struiken en kruiden terug. Op andere plekken planten we nieuwe boompjes aan, zodat er meer variatie ontstaat. Een gevarieerd bos is beter bestand tegen klimaatverandering, lange periodes van droogte, ziektes en stormen. Daarnaast levert het een aantrekkelijker bos op voor bezoekers en een gevarieerdere leefomgeving voor planten en dieren.

Op open gemaakte plekken in het bos groeien al gauw weer jonge boompjes

Let op: wandel, fiets en ruiterpaden tijdelijk minder goed begaanbaar

De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden herstellen we na de houtoogst zo snel mogelijk. De werkzaamheden in het bos geven we altijd aan met bordjes, zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Daarnaast is het voor je eigen veiligheid belangrijk om niet te dicht in de buurt van de werkzaamheden te komen.

Heb je nog meer vragen over de boswerkzaamheden? Stuur me gerust een mailtje: L.Verhoeven@Staatsbosbeheer.nl, of kijk op de website van Staatsbosbeheer: https://www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/bos-beheren

 

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  12 augustus 2022 om 09:27

  Dag Lieke,

  Ja, je bent echt een bevoorrechte boswachter met zo’n afwisselend werkgebied, De Peel en boswachterij sint Anthonis: wijde moerasachtige vlaktes en daarbij een dicht beboste streek. Dat je er nog maar heel wat jaren van mag genieten!

  • Boswachter Lieke Verhoeven
   20 september 2022 om 14:37

   Nou dankjewel Han, dat vind ik ook!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog