www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

De 6 leukste uitjes met kinderen in Brabant

2 maart 2023 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant
Bordje dat de route voor het laarzenpad aangeeft.

Lekker even de natuur in met de kids. Meestal is er wel een natuurgebied waar je bekend bent. Het is ook wel eens leuk om ergens anders naartoe te gaan. Maar waar? De gebieden van Staatsbosbeheer hebben veel te bieden. Onze boswachters geven je 6 tips. Klik op de blauwe kopjes om naar de website te gaan.

Buitencentrum De Pelen (Ospel, Oost-Brabant)

Ons buitencentrum is hét startpunt voor je dagje uit. Je vindt er een leuke winkel met streekproducten, (natuur)boeken en souvenirs. En De Peelkiosk waar je iets lekkers kunt eten en drinken. Vanaf het centrum kun je mooie wandel- en fietstochten maken. Voor gezinnen zijn er leuke ontdektochten die je elke dag kunt doen. Voor kleuters is er het Kabouterpad en voor kinderen vanaf 6 jaar de Peel Beleef-je-Buiten Tocht. Informeer bij onze infobalie voor de mogelijkheden, of struin even op onze website.

Rondje Den Bosch (Midden-Brabant)

Lekker winkelen in de stad? Plan dan een kleine route door de natuur er achteraan. Vanuit de binnenstad loop je zó de natuur in. In dit gebied zijn we bezig geweest met natuurherstel. Het Bossche Broek is van oorsprong moerassig omdat er veel kwelwater in het gebied naar boven kon. Soorten als veenpluis, moeraskartelblad, blauwe knoop en grote en kleine modderkruiper, heikikker en kamsalamander voelen zich er thuis. Door de rijke variatie aan planten en dieren heeft het Bossche Broek een Natura 2000-status. Dit is een netwerk van beschermde gebieden in Europa. In het gebied loopt geen gemarkeerde wandelroute, maar het is een overzichtelijk gebied waar je makkelijk een mooie ronde loopt. Prachtig om de vestingmuur van de stad uit het Bossche Broek te zien rijzen!

Laarzenpad Halsters Laag (Halsteren, West-Brabant)

Ben je niet bang van een beetje nattigheid? In het Halsters Laag is een laarzenpad van 4 kilometer uitgezet: het Frans-paadje. Paaltjes met blauwe laarsjes leiden je om te beginnen over nat grasland met bijzondere planten. De drassige grond veert hier bij iedere voetstap. Op je wandeling in Halsters Laag, op de Brabantse Wal, kan het zo maar zijn dat een kleine kudde nieuwsgierige koeien je hier gezelschap houdt. Deze wandelroute voert verder langs het spookachtige broekbosje en langs poelen vol padden en salamanders. De naam zegt het al: het is handig om laarzen aan te trekken!

De Berk Veenputten (Etten-Leur, Midden-Brabant)

In Broekbos Natuurreservaat de Berk werd vroeger turf gestoken, Je vindt er daarom veel verschillende veenputten. De deels dichtgegroeide putten noemen we ook wel broekbos. Ze doen erg sprookjesachtig aan en geven je het gevoel alsof je door het verleden stapt.

Als je een wat langere route wilt lopen, kun je voor het Zwermpad kiezen. Dit pad is 7 km lang en is aangegeven met blauw gekleurde palen. Je komt langs een vogelkijkscherm dus neem je verrekijker mee. Je kunt je route beginnen bij jachthaven De Turfvaart. Daar kun je op donderdag t/m zondag vanaf 12.00 uur aanschuiven voor iets lekkers. Want dat heb je verdiend!

De Pan (Maarheeze, Zuidoost-Brabant)

In het zuidoosten van Brabant ligt de Pan. Een weelderig elzenbroekbos, afgewisseld met oud naaldbos, heide en bloemrijke graslanden in het beekdal van de Sterkelsche Aa. Het is een gebied met veel water. Wie weet spot je er de eerste kikkers die in de zon lekker opwarmen! Loop je de Bos en heideroute van 5 km dan krijg je een goed beeld van dit gebied. Zoals gezegd: het gebied is vrij nat. Vergeet daarom niet waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken.

Als het regent

Wat als het slecht weer is? Eigenlijk doen onze boswachters niet aan slecht weer. Regenjas aan, laarzen aan en lekker naar buiten. Want ook als het regent zie je de mooiste dingen. Je kunt een kleinere ronde lopen en daarna even bijkomen bij plaatselijke horeca. Dat kan hier:

Vresselsbos (boven Eindhoven, Oost-Brabant)

Wil je de hond meenemen? Dan is een korte route door het Vresselsbos handig. Je kunt er goed parkeren. Buiten de honden losloop route zijn er korte en lange wandelroutes door bosgebied en langs mooie vennen. Keuze genoeg! En daarna kun je lekker even bijkomen bij bijvoorbeeld de Vresselse hut.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog