www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Aanpak Essentaksterfte in het Obdammerweel

26 juli 2022 Boswachter Samuelle van Deutekom in Noord-Holland

In het verleden zijn grote aantallen essen aangeplant in Nederland, ook in het Obdammerweel. Helaas gaat de es in ons land massaal dood als gevolg van de essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte, waar de boom niet van herstelt. In het Obdammerweel staan veel zieke essen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen worden de essen dit najaar weggehaald.

Essentaksterfte: wat is er aan de hand

De es, een voor het Nederlandse landschap belangrijke boom, gaat op grote schaal dood aan de gevolgen van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De es herstelt niet van deze ziekte en sterft langzaam af. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen takken afvallen of de boom in zijn geheel omvallen. Soms zie je dat niet aan de buitenkant, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan op plekken waar veel recreanten langskomen.

Werkzaamheden Obdammerweel

In de Obdammerweel is goed te zien dat de essen aangetast zijn. De bossen storten al deels in elkaar. In de zomer van 2021 zijn de essen en bosvakken gemarkeerd met een oranje stip of streep.

In het werkblok aan de west kant worden alle bomen gekapt (groen op de kaart). De grenzen van dit gebied zijn aangegeven met oranje strepen. In het werkblok aan de zuidkant (oranje op de kaart) wordt een deel van de bomen gekapt. Deze zijn gemarkeerd met een oranje stip.

In het najaar van 2022 worden de bomen gekapt. De exacte datum van deze werkzaamheden zijn nog niet bekend, de verwachting is dat deze plaatsvinden in september.

 

Hinder voor bezoekers

Tijdens de kapwerkzaamheden wordt voor de veiligheid het Obdammerweel afgesloten. Het gebied is te klein om deels open te houden. Dit zal ca. 3 weken duren. In deze tijd verwijzen wij bezoekers naar het Waarderhout, een gebied in Heerhugowaard op 5 autominuten rijden vanaf het Obdammerweel. Hier is ook een hondenlosloopgebied.

 

Herplant

Door het verwijderen van de zieke essen ontstaan op sommige plekken gaten in de bosvakken en worden enkele bosvakken volledig gekapt. Staatsbosbeheer streeft naar het herstel van het bos door natuurlijke verjonging of door het aanplanten van nieuwe bomen. Dit is maatwerk en verschilt van plek tot plek. Bij het herplanten wordt gebruik gemaakt van verschillende boomsoorten, zodat het bos minder gevoelig wordt voor ziektes en een hoge biodiversiteit krijgt. Zo krijgen we een aantrekkelijk, divers en toekomstbestendig bos. Het kan wel enige jaren duren voordat het bos zich heeft hersteld.

 

Blijf op de hoogte:

Volg de ontwikkelen op de werk in uitvoering pagina

Meer informatie over de essentaksterfte

 

 

reageren

geef een reactie

 • Siem Jonk
  26 juli 2022 om 13:04

  Als ik klik op Waarderhout, zie ik dat het verboden is voor honden. Niets over een hondenlosloopgebied. Hierboven staat dat dat er wel is. Hoe zit het nou?

  • Boswachter Samuelle
   26 juli 2022 om 13:51

   Dag Siem,

   Bij het gedeelte van het speelbos staat dat er geen toegang is met honden. Het klopt dat dit gedeelte hondvrij is. In de rest van het Waarderhout zijn honden wel welkom.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog