www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Bomen krijgen grote beurt in Zuid-Kennemerland

4 oktober 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

In verschillende Staatsbosbeheer-gebieden in Zuid-Kennemerland is een boomveiligheidscontrole uitgevoerd voor de veiligheid van bezoekers. Van alle bomen langs wegen en paden is beoordeeld of zij gevaar kunnen opleveren en wat hieraan gedaan kan worden. De uitvoering van de maatregelen vindt de komende weken plaats. Laaghangende en dode takken worden verwijderd en sommige bomen, die oud, ziek of dood zijn, zullen in hun geheel worden weggehaald. Dit zorgt voor gezondere en veiligere gebieden.

VTA

Eens in de twee jaar wordt er in Zuid-Kennemerland een boomveiligheidscontrole uitgevoerd. De bomen zijn gecontroleerd volgens de VTA (Visual Tree Assessment). Dit is een methode om te inventariseren in hoeverre bomen een risico vormen op omvallen of het afbreken van takken. Hierbij wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken van de boom die wijzen op zwakte, zoals kale takken, breuken in de bast of zwammen bij de wortels. Vervolgens wordt beoordeeld welke maatregelen genomen dienen te worden, bijvoorbeeld snoeien of omzagen. Wanneer bomen speciale ecologische waarde hebben, omdat zij bijvoorbeeld holtes hebben waarin vleermuizen huizen, worden de maatregelen hierop aangepast: van deze dode bomen worden alle takken weggehaald, maar blijft de stam overeind, zodat vleermuizen de holtes kunnen blijven gebruiken.

Werkzaamheden

De werkzaamheden worden gedaan in Elswout, Duinvliet, Duinlust en Middenduin. Het gaat om het snoeien van laaghangende en dode takken met een hand-of kettingzaag. In totaal zullen er ook ongeveer 25  volledige bomen geveld worden, omdat zij anders zouden kunnen omvallen tijdens storm. Om deze grote bomen weg te halen zal daarom op sommige plekken een kraan gebruikt worden.

Toegankelijkheid

Bezoekers kunnen hinder van de werkzaamheden ondervinden, omdat er met machines gewerkt wordt in de gebieden. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast en sommige paden zullen overdag  afgesloten worden. Eventuele schade aan paden zal zo snel mogelijk hersteld worden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog