www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Borski’s boshut komt weer naar Elswout

14 september 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Het is eindelijk zo ver; na een lange periode van renovatie wordt Borski’s boshut op de oude standplaats op Elswout weer in elkaar gezet.

In de 19e eeuw kwam de buitenplaats Elswout in handen van de rijke Borski familie. Deze familie heeft veel grote en kleine bouwwerken geplaatst. Eén van de kleinere monumentale gebouwtjes, ook wel follies genoemd, is de zogenoemde Borski’s boshut. Het bleek de hoogste tijd dat deze boshut hersteld zou worden.

Voor dit herstel was er veel geld nodig. Het geld voor de materiaalkosten is door middel van een crowdfundingsactie ingezameld door Nationaal Park Zuid Kennemerland en Staatsbosbeheer in het voorjaar van 2016. Meer dan 100 mensen deden een donatie, waarmee het doelbedrag van € 7.500,- ruimschoots gehaald werd.

Stichting Hersteling en Haarlems Hout

Op woensdag 11 januari 2017 is de boshut met beleid afgebroken. De onderdelen werden vervoerd naar de werkplaats van Stichting Herstelling in Zaandam. Zij bouwen de boshut opnieuw op. Re-integrerende jongeren renoveren de boshut onder begeleiding van een gespecialiseerde werkmeester. Het restauratietraject gaat in kleine stapjes, waarbij iedere technische handeling een leerproces is voor de jongeren. Het werk voeren zij uit onder leiding van werkmeesters. Hierdoor leren de jongeren opdrachten op te nemen, te plannen, uit te voeren, verantwoordelijkheid te nemen en te overleggen. Dat leerproces staat bij de Stichting hoog in het vaandel.

De buitenzijde van de hut was bedekt met halve stammetjes. De stammetjes zijn met de vrijwilligers van Staatsbosbeheer bij PWN uit het bos gehaald en naar zagerij HaarlemsHout gebracht. De zagerij heeft deze stammetjes gezaagd en gedroogd. Helaas hebben Stichting Herstelling en Zagerij HaarlemsHout met tegenslag te maken gehad en konden ze niet aan het werk gedurende enkele maanden.

Terug naar Elswout

Medio oktober zal de boshut in delen terugkeren naar Elswout. Vervolgens wordt de boshut grotendeels in de Modelboerderij in elkaar gezet, herbouwd op zijn plek in het park en zal tenslotte de rieten kap worden hersteld. De boshut zal deze winter weer in volle glorie op zijn oude plek staan. Alle betrokkenen en crowdfunders worden uitgenodigd voor de officiële onthulling van de herstelde boshut.

reageren

geef een reactie

  • Huub Schous
    14 september 2018 om 20:18

    Kijk: dat is goed nieuws!
    Ik zie de Boshut graag weer op zijn eigen plek staan.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog