www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Buitenplaats Elswout sluit tijdelijk haar deuren

7 april 2020 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Vanaf woensdag 8 april 2020 is buitenplaats Elswout tijdelijk gesloten voor publiek. Ondanks de herhaalde oproep aan bezoekers om thuis te blijven in verband met het Coronavirus, zien de boswachters dat hier weinig gehoor aan werd gegeven. Bovendien negeert een deel van de bezoekers de gebiedsregels en de RIVM richtlijnen.

Er is schade aan de bijzondere natuur ontstaan en de veilige afstand van 1,5 meter is veelal ver te zoeken. Dit heeft er helaas toe geleid dat Staatsbosbeheer en de gemeente Bloemendaal hebben besloten de deuren van buitenplaats Elswout te sluiten. Deze maatregel geldt tenminste tot 28 april 2020.

Honden, vuurtjes en picknicken

De afgelopen weken weten meer mensen buitenplaats Elswout te vinden. Niet alleen in het weekend maar ook op doordeweekse dagen. Onze boswachters komen veelvuldig overtredingen tegen: loslopende honden, vandalisme en mensen die de zeer kwetsbare moshellingen en bloemenweides betreden. Daarnaast zijn er op meerdere plekken resten van kampvuurtjes en barbecues aangetroffen en zijn er grotere gezelschappen waardoor de 1,5 meter afstand lastig is vol te houden. ‘Het is heel jammer, veel mensen uit de directe omgeving die op Elswout een frisse neus komen halen, en zich wel aan de regels houden, zijn nu de dupe’, aldus boswachter Rien de Vries. Met deze maatregel houden we Elswout voor iedereen mooi en veilig zodat bezoekers na de Coronacrisis er weer van kunnen genieten zonder schade aan de bijzondere natuur.

 

reageren

geef een reactie

 • T.L. van Es
  2 mei 2020 om 14:22

  Met verbazing las ik dat de Gemeente Bloemendaal, Buitenplaats Elswout voorlopig tot juni gesloten houdt voor bezoekers.

  U bent van harte welkom in het Noordhollands Duinreservaat. Het gebied is geen dag gesloten geweest en nog steeds vrij toegankelijk voor een iedereen.

  PWN beheert het Noordhollands Duinreservaat. Het gebied strekt zich uit van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen. Het is zo’n 20 kilometer lang en gemiddeld 2,5 km breed, met een oppervlakte van 5.300 hectare. Het gebied omvat duinen, strand, binnenduinrand-bossen met veel reliëf en enkele kleinere natuurgebieden.

  T. van Es

 • Els
  2 mei 2020 om 11:53

  Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, wat zijn we gezegend met zoveel alternatieven in de omgeving, Middenduin, Koningshof, Leyduin, Woestduin, etc.
  Als het nodig is dat Elswout gesloten blijft dan is dat jammer, maar het is niet de enige mogelijkheid om lekker te wandelen.

 • DJ
  30 april 2020 om 21:40

  Beste boswachters/staatsbosbeheer,

  Ik heb begrepen, via dit bericht (https://www.boswachtersblog.nl/noord-holland/sluiting-buitenplaats-elswout-verlengt-tot-en-met-2-juni/) dat er inmiddels sprake is van een verlengde sluiting van Elswout. Dit zou betekenen dat Elswout, na een bijna gehele sluiting in April ook de gehele maand Mei (t/m 2 juni!!) gesloten is – en dit terwijl er vanuit de Overheid verlichtende maatregelen plaatsvinden, zoals het gedeeltelijk openen van scholen per maandag 11 Mei.

  Mijn vraag: hebben jullie enig besef wat de waarde van Elswout is voor omwonenden? Natuurliefhebbers zoals jullie zelf? “Een wandeling in Elswout ten tijde van deze Corona maatregelen tegenover een kampvuurtje of mensen die hun honden uitlaten”?

  Ik zie hieronder goede ideeën: handhaving, boetes, dagkaarten, maandkaarten. Daar tegenover zie ik een eenzijdig besluit: “Elswout dicht tot begin Juni”.

  Mijn oproep: Herzie dit besluit. Mensen willen wandelen. Open de natuur. Elswout dicht ten tijde van 75 jaar bevrijding is zo tegen de principes. Straf diegenen die gestraft mogen worden, maar straf niet iedereen door het gedrag van enkelen.

  Open Elswout!

 • Ger (vrouw)
  29 april 2020 om 16:32

  Vanmorgen liep ik hoopvol naar Elswout om te genieten van de natuur en de prachtige omgeving. Helaas verlenging van sluiting. Ik begrijp de zorg voor overlast en stoorde me ook aan o.a. hardlopers, mensen die breed uit blijven lopen en rennende jeugd richting mosheuvels, maar de hele afsluiting is voor vooral goedwillende wel heftig. Meer controle zal bij de ingang best lastig te realiseren zijn maar wel nuttig. Het ging toch ook heel lang wel goed. Ik hoop op opening liefst voor juni!

 • Nicole
  29 april 2020 om 12:49

  Is het een idee om een scholier (eindexamen kandidaten zijn al klaar en mogen niet op reis) weer bij de ingang ( jaar)-kaarten te laten verkopen, dat was iets van 25 euro per gezin per jaar of een euro per persoon per keer? Dan kunnen de regels uitgelegd worden en de vaste bezoekers vinden zo’n jaarkaart vast geen probleem. Zo’n student verdient zich terug en het landgoed blijft mooi! Eventueel nog een scholier als surveillant die verderop toeziet op naleving van de regels….

  • Karin
   30 april 2020 om 17:05

   Ik dacht ook al aan deze optie, maar dan met vrijwilligers.

   Er zijn waarschijnlijk genoeg betrokken vrijwilligers te vinden die willen helpen bij het gecontroleerd openen van het Elswout en het aanspreken van mensen op de regels en hun gedrag.

   Toen Elswout nog open was, deed ik dat al, omdat ik me zo betrokken voel bij het landgoed en de prachtige natuur en bewoners. So I’m in!

   Daarbij denk ik dat met de nieuwe plannen voor Elswout er een ander en groter publiek zal worden aangesproken waardoor meer begeleiding van de bezoekers en surveillancemogelijkheden nodig zullen zijn.

 • DJ
  28 april 2020 om 12:43

  Goeiemiddag,

  Wij zouden graag weer wandelen in Elswout. Nu is het inmiddels 28 april, kunnen jullie iets zeggen over wanneer Elswout weer open gaat? Of is dit al het geval?

  • Eva
   28 april 2020 om 22:50

   Ik was er vandaag helaas voor een dichte deur. Ik
   Volg even mee

  • Roxanna
   17 juni 2020 om 18:34

   Beste boswachter, is Elswout al weer open? Ik verlang naar de mosheuvel en de mooie oude bomen. Ik hoor t graag.
   Groetjes Roxanna

 • Tamara Bierenbroodspot
  18 april 2020 om 10:35

  Belachelijk om Elswout een ‘lockdown’ te geven!
  Juist nu zooo belangrijk voor mensen!
  Onbegrijpelijk !

 • Gea
  10 april 2020 om 16:37

  Ik vind deze maatregel onbegrijpelijk. Vreselijk natuurlijk dat sommige mensen zich niets aantrekken van de regels. Maar de juiste reactie daarop zou zijn om intensiever te surveilleren en zo nodig te beboeten. Nu zijn alle anderen hier de dupe van, en de drukte in andere natuurgebieden wordt alleen maar groter. We hebben het juist zo nodig om in deze nare tijd ontspanning in de natuur of het park te vinden.

  • Thalia
   14 april 2020 om 11:13

   Helemaal mee eens!

  • Tamara Bierenbroodspot
   18 april 2020 om 00:25

   Ik sluit me volledig aan bij bovenstaande reaktie..
   Onbegrijpelijke maatregel!!

 • anja van nunen
  10 april 2020 om 13:22

  Met pijn in mijn hart zag ik met name de afgelopen weken hoe bezoekers zich gedroegen in Elswout.
  Veel ouders lieten zonder schroom hun kinderen rennen over beschermde plekken. Hondenbezitters lieten hun huisdier los lopen. Plassende bezoekers
  laten gebruikte wc papiertjes achter.
  Ongelooflijk !
  Het is een prachtig landgoed waar ik graag kom. Ik snap de sluiting nu echter heel goed. Hopelijk gaat de toekomstige bezoeker respect opbrengen voor de natuur aldaar.
  Tip voor de toekomst; laat sowieso geen honden meer toe op het landgoed.

  • Simone van Fulpen
   17 april 2020 om 22:23

   Geen honden meer! Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ik heb een extreem bange hond en kan alleen met hem aan de lijn lopen en waar andere honden ook aan de lijn lopen. Veel hondenbezitters in Elswout hebben zelfde soort problematiek met hun hond. Naar mijn mening houden deze hondenbezitters zich heel goed aan de regels in Elswout. En zijn we nu extra getroffen door deze maatregel. Ik zou ook graag veilig in een bos / natuur willen lopen met mijn hond.

  • Inez
   26 april 2020 om 18:46

   Wat een onzin, ‘geen honden meer’. Ik heb een hond die moeilijk is naar andere honden. Zij moet altijd aangelijnd en er moeten zeker geen loslopende honden zomaar op haar af komen. Elswout is het enige bos in de wijde omtrek waar ik met haar kan wandelen. Alle andere bossen zijn of dicht voor honden, of voor loslopende honden. En de meeste parken waar honden aangelijnd moeten, lopen ze toch los omdat de meeste mensen vinden dat de regels natuurlijk niet voor hún hond gelden. Ik hou me keurig aan de regels op Elswout en heb voor het Corona gedoe nooit overlast gehad van mensen of honden. Toen kwamen de Corona regels en opeens zag je overal zwerfvuil op Elswout ?, en het werd opeens erg druk, zelfs ‘s ochtends vroeg. . Dus ik kan me voorstellen dat deze beslissing is genomen. Ik hoop dat het snel weer open kan en dat alle asocialen dan lekker wegblijven.

 • Veronique
  10 april 2020 om 07:57

  Heel goed juist dat Elswout beschermd wordt! Ik heb zeker de afgelopen periode ontzettend genoten van deze prachtige plek. Maar ik zag steeds meer gebruikte zakdoekjes, afgebroken jonge bomen, hondenpoep zakjes en óók mensen die niet weten hoe breed 1,5 m is. Er kwamen 1-richtingspaden, speciaal om Elswout toegankelijk te houden. Maar als zelfs dat niet helpt?!
  Veel mensen beseffen niet hoe belangrijk plekken als Elswout zijn voor veel andere mensen. En hoe belangrijk het is om bij te dragen aan het behoud ervan. In plaats van het te vernielen. Helaas zijn anderen daar de dupe van. Maar ik sta achter de sluiting!

  • Karin
   1 mei 2020 om 10:07

   Volkomen met je eens Veronique!
   M’n enorme groene hart kromp ineen toen ik de poort gesloten zag.
   Maar alles beter dan dat dit prachtige landgoed vertrapt wordt op diverse manieren door onbewuste mensen (en kinderen)
   Ondanks dat ik het gigantisch mis heb ik dit “offer” ervoor over om Elswout te behouden.

   Overigens wat een bizar idee om daar horeca, B&B of een kinderopvang te vestigen. Moet er dan overal commercieel vertier komen?
   Is deze coronatijd niet genoeg om te beseffen dat niet alles commercie is?
   Dat er waardevoller dingen zijn, als stilte, schoonheid, groeiend bewustzijn! ik had gehoopt en hoop nog steeds dat mensen zich dat nu extra realiseren. En dat ook aan hun kinderen onderwijzen!!!!!

   Lieve mensen, wees en leef bewuster zou ik zeggen.

 • Arnold.
  9 april 2020 om 21:29

  Ik ben het niet eens met deze maatregel.ik wandel veel op Elswout Bijna iedereen
  Houdt zich aan de afstand regel Doe Elswout weer open en open de slagboom voor wandelaars Dat scheelt veel drukte bij de poort

 • Brenda
  7 april 2020 om 21:09

  Meteen een goede reden om de belachelijke plannen in te trekken om daar horeca , een B&B en kinderdagverblijf te realiseren . Dit is een voorproef van hoe het zal worden.
  Net zo idioot als op de Lage Vuursche een mountainbike-parcour aangelgd te hebben Wát een vernielingen daar gaande zijn omdat het fietsvolkje zonodig dóór de bossen en óp de wandelpaden scheurt, wandelaars lastigvallen en de rust verstoren. Wáárom SBB bedenken jullie zulke slechte plannen?
  Zie wat er van terecht komt!!!

 • Janine van der Kooij
  7 april 2020 om 18:46

  Erg jammer dit, en ook wel erg drastisch? Helpt het niet om de parkeerplaats af te sluiten bijvoorbeeld, of meer toezicht te houden? Een barbecue moet toch opvallen lijkt me. Maar goed, jullie zullen eea wel goed overwogen hebben. Als buurtgenoot baal ik er wel van, maar dat is duidelijk. Groet!

  • Boswachter Rien
   8 april 2020 om 12:26

   Beste Janine,

   Het is zeker jammer, we hadden je hier graag ontvangen. We zien de grootste stroom op de fiets komen. Met het sluiten van de parkeerplaats zullen we het probleem niet oplossen. Helaas hebben wij momenteel die de capaciteit om meer te handhaven in onze terreinen. We ontvangen je graag weer wanneer de deuren open kunnen.

   Met vriendelijk groet,

   Rien de Vries

 • Niels Hamelynck
  7 april 2020 om 17:30

  De druk op de andere omliggende gebieden Koningshof en Middenduin gaat dan zeer waarschijnlijk omhoog is daar aan gedacht??

  • Boswachter Rien
   8 april 2020 om 12:27

   Dag Niels,

   We zullen dan ook meer in die gebieden aanwezig zijn de komend dagen.

   Met vriendelijke groet,

   Rien de Vries

 • Marion
  7 april 2020 om 15:40

  Heel, heel spijtig dat een groep mensen het bederft voor de rest. Juist in deze hectische tijd was het zo fijn om even bij te komen in Elswout.
  Ook wil ik de beheerders van Elswout waarschuwen. Met de aanstaande uitbreiding van horeca zullen er zeker meer bezoekers komen en is het waarschijnlijk dat genoemd wangedrag ook zal toenemen.Ik kom nu al zeer regelmatig fietsers en hardlopers tegen in Elswout. Hoop dat er goed gehandhaafd zal worden.

  • Jan de V.
   8 april 2020 om 11:44

   Beste SBB, beste boswachter,

   In deze tijden is de natuur ons aller enige vertoef! Ons laatste pure voorzorgsmedicijn buiten!

   Waanzin om af te sluiten. Boswachters zijn ervoor om te handhaven! Desnoods met zijn vieren/vijven/zessen.
   Dát moeten jullie ook t.z.t. als er horeca komt (waar naar ik hoop geen alcohol geschonken gaat worden, want dan nòg 6 extra boswachters nodig).

   Een maand lang maar alles afsluiten veroorzaakt extra druk op Middenduin, Koningshof, enzovoort en die ook maar afsluiten?!? Tja, dan wordt zelfs boswachter zijn een thuiswerkberoep!!!
   BAHBahbah, terugdraaien deze beslissing!

   Jan de V.

  • rdevries
   8 april 2020 om 12:35

   Beste Jan,

   Ik snap je teleurstelling maar helaas zijn wij in samenspraak met de gemeente tot deze maatregel gekomen. Wij hebben helaas niet de capaciteit om meer te handhaven in onze terreinen. Wij proberen meer in de andere terreinen aanwezig te zijn en gezamenlijk als Nationaal Park de richtlijnen van het RIVM en onze eigen toegangsregels te handhaven. Echter lukt dit niet altijd en zo komen wij tot dit besluit. We hopen u weer te ontvangen na de coronacrisis.

   Voor vragen over onze plannen op Elswout verwijs ik je graag naar: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/zuid-kennemerland-impuls-elswout

   Met vriendelijke groet,

   Rien de Vries

  • Boswachter Rien de Vries
   8 april 2020 om 12:35

   Beste Jan,

   Ik snap je teleurstelling maar helaas zijn wij in samenspraak met de gemeente tot deze maatregel gekomen. Wij hebben helaas niet de capaciteit om meer te handhaven in onze terreinen. Wij proberen meer in de andere terreinen aanwezig te zijn en gezamenlijk als Nationaal Park de richtlijnen van het RIVM en onze eigen toegangsregels te handhaven. Echter lukt dit niet altijd en zo komen wij tot dit besluit. We hopen u weer te ontvangen na de coronacrisis.

   Voor vragen over onze plannen op Elswout verwijs ik je graag naar: https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/projecten/zuid-kennemerland-impuls-elswout

   Met vriendelijke groet,

   Rien de Vries

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog