www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De vogeltjes om mijn huis

18 juni 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

De putter, ook wel distelvink genoemd, met zijn mooi rood gezichtje.

Rond mijn huis vliegen verschillende soorten vogels. Sommige vogels horen echt bij het platteland. De putter en de witte kwikstaart zijn twee vogeltjes die ik elke dag zie rondvliegen. Beide soorten doen het goed in de omgeving van het dorp. Toch zijn er grote verschillen tussen de vogels!

Distelvink

Elke morgenvroeg als ik wakker aan het worden ben lig ik te luisteren naar een putter. Deze zit in de lindeboom voor mijn huis in de top van de boom. Een mooi geel/zwart vogeltje met een rood gezicht. Heerlijk om zo wakker te worden. Het is een aardig liedje, maar net iets minder mooi als de merel. De putter is een erg mooi vogeltje om te zien. Ze worden ook wel distelvink genoemd, omdat ze als de distels zijn uitgebloeid de zaden eten. Maar ze eten ook zaden van paardenbloemen en in de winter de zaden van de elzen. Ik zie en hoor ze het gehele jaar. Toch kunnen ze in de winter in kleine groepen naar andere gebieden verplaatsen.

De nesten van de putter zitten helemaal niet zo hoog in de boom. Je ziet de nesten ook niet zo vaak. Dit jaar was een putter zo aardig om in de voortuin van de buren een nest te maken in een struik. Dan kan je het nestje soms eventjes bekijken. Het nestje wordt gebouwd door het vrouwtje terwijl het mannetje het in de gaten houdt. Het is gemaakt van fijne materialen, droge stengeltjes, mos en spinrag. Een diep nestje dat hangt tussen een paar takken. Bij sterke wind kunnen dan de 4 tot 6 eieren er dan niet uit waaien.

De putter is een vinkensoort met een driehoekige snavel die perfect is voor het eten van zaden. De jonge vogeltjes krijgen insecten te eten. Vaak larven van kevers en andere beestjes. Deze zijn eiwitrijk en belangrijk voor een snelle groei. Dit geldt in het voorjaar voor veel vogels rond het huis zoals de huismus en de koolmees.

Ieder huisje heeft zijn.. eigen kwikstaart?

De andere vogel die ik dus rond mijn huis tegenkom is de witte kwikstaart. Deze vogel is zwart, wit en grijs. Hij valt vooral op als hij op het dak staat en met zijn lange staart op en neer gaat. Hij nestelt op verschillende plaatsen. In een schuur of onder een brug. Ik heb het nestje op vreemde plakken gezien. Op een motor van een stilstaande boot of onder een fietszadel. De witte kwikstaart rond mijn huis heeft een nest onder de dakpannen.

De witte kwikstaart. Foto: Nick Ruiter.

Dit vogeltje heeft vergeleken met de putter juist een dun snaveltje. Dit is de ideale snavel om insecten te vangen. Je ziet de vogel ook voortdurend op het veld vliegjes, muggen, libellen en larfjes vangen. In september gaan de witte kwikstaarten naar Marokko om te overwinteren. In maart komen ze weer terug. Het lijkt dan ook wel dat elke huis zijn eigen paartje kwikstaarten hebben.

Wil je zelf eens de vogels rondom je huis bekijken. Op de website van de Vogelbescherming kan je veel informatie vinden over het herkennen van vogels.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog