www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Denk mee en geef je mening over de toekomst van de Diemerscheg

13 februari 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

In de afgelopen tien jaar is op verschillende locaties gewerkt aan het verbeteren van de toegankelijkheid van de Diemerscheg. Dit is gedaan door aanleg van recreatieve verbindingen, een kwaliteitsimpuls van het Diemerbos en de ontwikkeling van een ‘natuurboulevard’ langs de IJmeerkust. De gemeenten Diemen, Weesp, Gooise Meren en Amsterdam werken hierin samen met Staatsbosbeheer en Groengebied Amstelland om de natuur- en recreatiegebieden te beheren in de scheg. Er zijn goede resultaten geboekt, maar de potenties van het gebied worden nog niet volledig benut. Zeker nu het omliggende stedelijk gebied blijft groeien is het van belang om met een frisse blik naar de Diemerscheg te kijken en verder te bouwen aan een samenhang van functies. Daar kun je aan bijdragen door het invullen van een enquête.

Toekomst Diemerscheg

Vlakbij de Diemerscheg worden in de komende jaren veel huizen gebouwd. De behoefte aan hernieuwbare energie neemt toe en er zal meer regenwater vastgehouden moeten worden in het gebied. De veenbodem daalt, waardoor fietspaden wegzakken. Het wordt niet alleen drukker in de Diemerscheg, ook de functies van het groen veranderen. De natuur is bijzonder in de Diemerscheg. Zo vinden we hier een grote populatie van de ringslang. Hoe wordt zijn leefgebied behouden? Hoe vinden we het juiste evenwicht in de claims die op het gebied worden gelegd, zonder de kwaliteiten overboord te gooien?

 Online enquête

Om daar antwoord op te geven hebben de bestuurders van de gemeenten, in samenwerking met Staatsbosbeheer, ideeën opgeschreven voor de ontwikkeling van natuur en recreatie. Bij het opstellen van de ideeën zijn burgerorganisaties, het waterschap en Groengebied Amstelland geraadpleegd. Vanaf vandaag kan iedereen tot half maart reageren via een online enquête. Je reactie helpt om ideeën te verbeteren en vorm te geven.

Klik hier voor meer informatie. Een korte film helpt je een beeld te krijgen van de Diemerscheg.

De herkomst van Diemerscheg

Amsterdam is een zogenaamde lobbenstad met groene scheggen die als lange vingers het stedelijk gebied in steken. De stad telt acht van deze scheggen, waarvan de Brettenscheg, Amsterdamse Bosscheg, de Amstelscheg en de Diemerscheg er een paar van zijn. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de groei van de stad in grote lijnen vastgelegd op de kaart. Men hield voldoende ruimte voor “groene ontspanningsgebieden waarin iedereen omgeven door voldoende groen, ruimte en licht zich kon ontplooien”. Er ontstonden vele nieuwe Amsterdamse wijken met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. De scheggen hebben nu nog steeds een grote waarde voor de leefbaarheid van de stad en herbergen bijzondere hoekjes en plekken.

 

reageren

geef een reactie

  • Chris Wagter
    17 februari 2020 om 10:06

    Wij laten af en toe de hond uit (samen met veel andere hondenbezitters) vanaf het parkeerterrein Muiderstraatweg. De start is dan een lange kale toegangsdijk waarmee je verder het gebied in kunt komen. Vorig jaar stonden daar nog bomen en begon je de wandeling via een mooie laan met bomen. Het gebied wordt door stevig onderhoud steeds beter maar mist die extra aandacht en detail die het wandelen interessant kunnen maken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog