www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Enthousiaste Schoolkinderen van Abbekerk planten boomcirkel tijdens de Nationale Boomfeestdag.

23 maart 2017 Boswachter Jeroen Pater in Noord-Holland

Een Feestje moest er gevierd worden, want de Boomfeestdag bestaat dit jaar 60 jaar! Thema was dit jaar: “Bomen Verbinden”. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat hebben de stichting Boomfeestdag over het hele land 7 boomcirkels cadeau gegeven. Een van deze cirkels ligt in de gemeente Medemblik aan de A7. Samen met provinciehoofd Riena Tienkamp mocht ik als Boswachter deze feestelijke happening bijwonen.

31 Kinderen van OBS “De Plaats” uit groep 6/7 waren de gelukkigen om de bomen te planten. De ontvangst was in het dorpshuis van Abbekerk, waar Burgemeester Streng (maar zo streng was hij niet) van Medemblik een woordje hield en het Districtshoofd van Rijkswaterstaat West-Nederland-Noord. Ja, dit soort dingen horen er nu eenmaal bij, maar het gaat uiteindelijk om de kinderen! Die zongen na deze plechtigheden het nationale Boomfeestdag lied: https://www.youtube.com/watch?v=Wt0h1eEGQl0

Echt met volle overgave en helemaal uit het hoofd! Geweldig!

Vervolgens in een ouderwetse schoolbus naar de plantlocatie. Hier stonden 12 grote fladderiepen klaar om geplant te worden. Daar mocht ik als boswachter een kort verhaaltje houden over hoe belangrijk bomen zijn en dat de fladderiep toch wel een heel speciale boom is die in Nederland nog maar weinig voorkomt. Een meisje kwam naar mij toe en pakte even mijn had vast. Zo, zei ze, nu heb ik de Burgemeester aangeraak en de Boswachter! Dat is toch fantastisch.

Met scheppen in de hand, klaar voor de start!

Maar genoeg gepraat, er moest geplant worden. Nog enthousiaster als tijdens het zingen werden de scheppen ter hand genomen en de bomen stevig in de grond gezet. Rondom de plantgaten werd speciaal “bijvriendelijk bloemzaad” gestrooid, om een zogenaamde “honey highway” aan te leggen. Bijen en ook andere instecten hebben het moeilijk. Hun aantallen lopen terug en dit bloemvriendelijke mengsel moet ze een handje helpen.

Hard aan het werk om de boom stevig in de grond te zetten

Als laatste boom werd er een “toekomstboom” geplant. Bij deze boom werd een “tijdscapsule” begraven. Hierin werd een boodschap van Rijkswaterstaat gestopt, maar veel belangrijker natuurlijk waren de wensen van de kinderen! Zo vroeg de Burgemeester aan een paar kinderen wat ze gewenst hadden. Het liep uiteen van ‘ik wil graag een hond’ tot ‘ik hoop dat deze bomen heel oud en groot worden’.

De tijdcapsule met wensen voor de toekomst gaat de grond in.

Er is niets leuker om kinderen zo enthousiast bezig te zien met zoiets belangrijks als het planten van bomen. Een wijze heeft ooit eens gezegd dat ieder mens in zijn/haar je leven 3 belangrijke dingen moet doen: Een huis bouwen, een boek schrijven (een andere versie heeft het over een kind opvoeden) en een boom planten. Dan kunnen deze kinderen daar mooi al een van achter hun naam zetten.

Zelf heb ik op 12 jarige leeftijd tijdens het 25 jarige jubileum van de boomfeestdag een linde geplant. Ik kan mij het nog steeds goed herinneren. De boom staat nog steeds in het dorp waar ik ben opgeroeid. Ik hoop dat de kinderen van OBS de Plaats hun ervaring met het planten van bomen net zo in hun leven zullen meedragen als ik dat doe!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog