www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Geheimen van het Diemerbos ontrafeld!

1 mei 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Haas met opgelichte oogjes

De boommarter, de wezel, de dwergmuis en de vos. Dit lijkt op een titel van een verhaal van Toon Tellegen. Maar het is een opsomming van enkele soorten dieren die afgelopen maanden met een wildcamera zijn vastgelegd in het Diemerbos.

Collega en boswachter Klaas van den Berg bevestigde wildcamera’s op negen verschillende plekken in het bos om te onderzoeken welke (zoog)dieren er leven. Zo’n onderzoek levert leuke weetjes op en bovenal zegt het iets over de leefkwaliteit van de aanwezige soorten en daarmee de waarde van het bos als ecosysteem.

Methode

Drie camera’s werden in het westelijke deel van het Diemerbos gehangen en zes exemplaren in het oostelijke, meer natte, deel. Wildcamera’s zijn speciale camera’s die een foto maken wanneer de sensor van het toestel een beweging of juist warmte registreert. Door een blikje geurende sardientjes dichtbij de camera te hangen, worden de dieren voor de camera gelokt. De camera’s bleven per locatie ongeveer vier weken lang hangen in het Diemerbos.

Resultaat

Na die vier weken werden de camera’s opgehaald. Daarna analyseerde boswachter Klaas 39.285 foto’s. Terwijl ik deze blog schreef, vroeg ik Klaas hoe hij zijn aandacht bij het analyseren van zo’n grote hoeveelheid beelden kan houden. “Ik bekeek de foto’s in van die verloren avonduurtjes en natuurlijk word je af en toe beloond met een leuke waarneming!”

De wildcamera’s legden in totaal tien zoogdiersoorten (inclusief een hond) vast en ook nog eens veertien verschillende vogelsoorten. Een van de eerste bezoekers voor de camera was een boommarter. Een soort die landelijk in aantal toeneemt en op steeds meer plekken wordt gezien. De boommarter houdt van wat oudere bossen en blijkbaar voldoet het Diemerbos al aan haar wensen.

Een andere opvallende was de dwergmuis, onze kleinste inheemse muis. De bosspitsmuis werd op drie verschillende locaties vastgelegd. De vos kwam een keer overdag langs. Dat is wel uniek, omdat hij voornamelijk in de schemer actief is.

Boommarter

Een van mijn eigen favoriete vogelsoorten, de houtsnip, werd een aantal dagen achtereen op camera vastgelegd. Het is een unieke steltloper, want hij leeft in het bos terwijl andere steltlopers in open gebieden en graslanden leven. Tijdens de trek wordt de houtsnip in allerlei bosjes en bossen gezien. Een soort met een perfect camouflagekleed! De waterral, een soort die zich zelden laat zien kwam ook langs één van de camera’s.

Houtsnip (links van de boom)

In onderstaande tabel is te zien welke soorten zijn gezien. Soorten die we wel verwacht hadden (en gehoopt), maar ontbreken zijn rat, konijn, hermelijn, bunzing en waterspitsmuis. De waarnemingen zijn ingevoerd op waarneming.nl. Daar worden ze gevalideerd om vervolgens in de Nationale Databank Flora & Fauna (NDFF) terecht te komen.

Vervolg

Mogelijk gaan we dit onderzoek herhalen in een andere periode. Wellicht dat we dan wel de ontbrekende (en verwachte) soorten aantreffen en misschien kunnen we nog meer geheimen van het bos ontrafelen!

Waterral
De vos die zich overdag liet zien.
reageren

geef een reactie

  • joachim kortulewski
    17 november 2023 om 16:18

    hello I am intrested in knowing where you put the trail cameras becouse I would also like to film the pine martin.

    • Anne
      24 november 2023 om 11:31

      We don’t want people to go off the track; that will disturb the fauna, so you’re not allowed to put up camera’s in the Diemerbos.

  • Han Messie
    22 mei 2020 om 09:05

    NACHTEGAAL

    Mocht die vogel zich
    overdag uitleven, ’t was
    gewoon een zanger.
    Zijn stem bij vollemaansnacht
    krijg echter de hoogste lof.

  • Ger Zant
    2 mei 2020 om 07:02

    Wat gaaf van de waarneming van een boommarter, hoop dat deze zijn weg vind naar Zuid/Oost. Bijlmerweide, Gaaspperplas park. Ik twijfel al een paar jaar om uit gerevalideerde zoogdieren (bunzing, hermelijn )los te laten in het Diemerbos van wege alle honden uitlaatservices.

    • Klaas van den Berg
      2 mei 2020 om 19:29

      Beste Ger,

      Begrijp die twijfels zeker! Bij uitzetten van gerevalideerde dieren is het altijd handig om contact op te nemen met de terreineigenaar/terreinbeheerder, die kan dan vaak meehelpen om een geschikte locatie te vinden.
      Mvg, Klaas

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog