www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Handen uit de mouwen voor de ringslang

5 november 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Afgelopen zaterdag organiseerde Staatsbosbeheer in samenwerking met IVN Diemen de Natuurwerkdag in het Diemerbos. Een landelijke dag, georganiseerd door LandschappenNL, waarbij vrijwilligers de natuur in gaan om de handen uit de mouwen te steken. In het Diemerbos kwamen zo’n 30 vrijwilligers eieren tellen van de ringslang en een stuk rietland beheren. Wethouder Matthijs Sikkens-van den Berg van gemeente Diemen en bestuurder Jakob Wedemeijer van gemeente Amsterdam stadsdeel Zuidoost, gaven het startsein.

Resultaten

In het Diemerbos van Staatsbosbeheer wordt al jaren een aantal broeihopen aangelegd in samenwerking met IVN Diemen. Ieder najaar worden de eitjes geteld tijdens de Natuurwerkdag. Dit jaar werden maar liefst 984 eierresten geteld uit twee verschillende broeihopen. Dit lijkt veel, maar is wat weinig ten opzichte van vorige jaren waarin soms boven de 2.000 eierresten werden geteld. De derde en laatste broeihoop die werd geteld bleek leeg. Waarom dit jaar de aantallen lager zijn is niet bekend. Ook op andere plekken rond Amsterdam werden een aantal broeihopen leeg aangetroffen. Mogelijk is het weer van afgelopen jaar de boosdoener: het voorjaar was erg koud en de zomer erg droog.

Rietlandbeheer

Tijdens de tweede helft van de Natuurwerkdag in het Diemerbos werd een stuk rietland beheerd en voerden de vrijwilligers maaisel af van pas gemaaid riet. Wanneer dit rietland niet wordt gemaaid, krijgen bramen en jonge bomen die tussen het riet groeien alle kans. Bramen zijn ook waardevol voor de natuur, maar hier wil Staatsbosbeheer het riet graag behouden voor rietvogels en ook de ringslang vindt hier zijn leefgebied.

Broeihoop

Een ringslang is voor het uitkomen van haar eieren afhankelijk van (broei)warmte. Om de ringslang te helpen legt men in natuurgebieden daarom vaak zogenaamde ‘broeihopen’ aan. Altijd nabij water, waar ringslangen kunnen jagen op kikkers, padden en vissen. Broeihopen bevatten paardenmest, bladmateriaal en plantenresten die gaan broeien. Een ringslang legt daar vervolgens haar eitjes in die in het voorjaar door de broeiwarmte uitkomen.

Aankomend voorjaar gaat Staatsbosbeheer weer samen met het IVN Diemen nieuwe broeihopen aanleggen. Hopelijk dat het weer succesvolle broeiplaatsen worden!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog