www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Hittestress

26 juli 2018 Boswachter Marieke Schatteleijn in Noord-Holland

16 nieuwsgierige dames scharen zich rondom de boer. Er verandert iets in hun wei en ze kunnen hun ogen er niet vanaf houden. En wij ook niet. We hebben niet eerder een koeientent opgebouwd zien worden op het Poortstuk, de weide tegenover de poort van Elswout. Dit jaar is echter anders; de droogte houdt de natuur al wekenlang in zijn greep en het einde is nog niet in zicht. Uitzonderlijke omstandigheden die creatieve oplossingen vragen.

3 weken gelden overlegden wij met de boer over wat te doen in deze situatie. We spraken af dat bij voedseltekort de dieren naar een ander weiland zouden gaan, of dat ze zouden worden bijgevoerd. Dagelijks controleert de boer zijn koeien en tot op heden staan de dames er goed bij. In tegenstelling tot melkkoeien hoeven ze gras niet om te zetten in melk en kunnen ze met minder voedsel toe. De nachten zijn nog lekker koel en ze kunnen verkoeling zoeken in het water.

Nu zijn we een paar weken verder er lijkt maar geen einde te komen aan de warmte. De zon doet er de komende dagen nog een schepje bovenop en de voorspellingen beloven temperaturen boven de 30 graden. De boswachters draaien zelf inmiddels een tropenrooster. Hebben de dames Poortstuk ook een andere behandeling nodig? Nog steeds zien ze er goed uit en vertonen geen tekenen van hittestress. Om zeker te zijn besluit de veehouder de dierenarts een kijkje te laten nemen. Deze oordeelt positief; de dieren zijn in goede conditie en niets wijst erop dat ze niet om kunnen gaan met de warmte. Ze eten goed en het water biedt ze zelfs de mogelijkheid om te baden. Prima dus en daar zijn we blij mee. Het alternatief was de koeien op stal zetten, omdat weilanden elders geen vers gras meer hebben. We zien de koeien echter veel liever buiten staan.

Koeien op Poortstuk bij koeientent.

Uiteraard blijft de veehouder de dieren in de gaten houden. De warmte is nog niet voorbij. En de tent? Inmiddels zijn de dames eraan gewend en heeft een enkeling er een siësta gehouden. Hopelijk brengt het niet alleen de koeien schaduw, maar laat het vooral ook de verhitte gemoederen afkoelen.

Ps; indien u vragen heeft over onze gebieden, of het nu gaat om de dieren of andere zaken; de boswachters zijn te bereiken via kennemerland@staatsbosbeheer.nl (wegens vakantie kan een reactie wat langer duren) of wandel op doordeweekse dagen bij ons binnen in het poortgebouw.

reageren

geef een reactie

  • Nathalja
    28 juli 2018 om 12:02

    Complimenten voor deze boswachter en de boer. Heel fijn dat het belang van de dieren voorop staat en dat ze goed gemonitort worden. Het zou geweldig zijn als het belang van de grote grazers in de OVP ook eens voorop komt te staan. Lieve groet Nathalja

  • Edwin Longmountain
    27 juli 2018 om 12:45

    Kan deze boswachter ook eens contact opnemen met haar collega’s op de Oostvaardersplassen, inzake bijvoeren, water om in te baden en de koeientent voor beschutting tegen de zon?

    • Heleen Tuithof
      27 juli 2018 om 14:27

      Edwin Longmoutain, inderdaad. Vandaag rond 14,00 uur was de temperatuur op de vlakte al ruim boven de 40 graden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog