www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Honden weer welkom in het Diemerbos

29 juli 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Toen eind juni duidelijk werd dat twee honden waren overleden en een twintigtal honden ziek waren geworden na een bezoek aan het Diemerbos, besloot Staatsbosbeheer geen onnodig risico te nemen en het populaire bos tijdelijk af te sluiten voor honden.

Om de precieze doodsoorzaak te achterhalen zijn de twee dode honden, in opdracht van de eigenaren, door pathologen van de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht onderzocht. Het blijkt dat één hond waarschijnlijk is overleden door infectie met het besmettelijke canine parvo-virus, dat zich via ontlasting en braaksel van honden verspreid. Van de andere hond kon de exacte doodsoorzaak niet achterhaald worden. Waarschijnlijk ging het om een ontsteking door een normale darmbacterie. In beide gevallen is geen directe link gevonden met het Diemerbos. De laatste tijd zijn er geen nieuwe ziekmeldingen meer binnengekomen.

Verder bleek na onderzoek dat de waterkwaliteit van het Diemerbos goed is en de politie heeft vergiftiging uitgesloten.

Op basis van bovenstaande conclusies heeft Staatsbosbeheer, na overleg met de gemeente Diemen en politie, besloten dat het niet langer noodzakelijk is om het Diemerbos voor honden afgesloten te houden. Vanaf vandaag zijn honden weer welkom.

Staatsbosbeheer wijst er nadrukkelijk op dat de hondeneigenaren altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun huisdier en ze daarom altijd goed in de gaten moeten houden en ze goed moeten laten vaccineren. Waar de ‘hondendichtheid’ groot is (zoals in het Diemerbos), kan de kans op infectie via uitwerpselen en braaksel vergroot zijn. We adviseren dan ook de uitwerpselen mee te nemen om eventuele uitbraak van ziekte te voorkomen.

Het Diemerbos is een geliefd bos, voor bezoekers én voor honden, die in het honden-los-gedeelte even kunnen ravotten. Daarom zijn veel honden-uitlaatservices vaste gasten in het bos. We willen hen en de hondenbezitters die de afgelopen periode hun hond elders hebben uitgelaten, bedanken voor hun begrip.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog