www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Johanna Borski komt tot leven

27 maart 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Het is volle maan en in de verte klinken de pas ontwaakte bosuilen. Samen met twee collega’s loop ik, gewapend met een zaklamp, hoed en een gezonde dosis adrenaline richting het poortgebouw op Elswout. In de jachtkamer wacht een man in verenkostuum ons op. Met een brede glimlach heet hij ons op verrassende wijze welkom. Hij geeft ons een kaart, een gouden veer en de instructies om op een geheime missie te gaan en hier nooit ofte nimmer met iemand over te praten. Wat er die nacht precies is gebeurd mag ik dan ook niet beschrijven (ik begeef me met deze blog al aardig op glad ijs), maar één ding is zeker: dit was verreweg de spannendste dag in mijn boswachtersbestaan!

De twee uur durende tocht door het bos zit vol met achtervolgingen, misleidingen en vele andere rariteiten. Lachbuien en angstkreten volgen elkaar in rap tempo op. In een race tegen de klok voeren we bizarre opdrachten uit en dat allemaal in opdracht van de steenrijke Johanna Borski, die in de achttiende en negentiende eeuw eigenaresse van Elswout was. We ontmoeten mevrouw Borski deze nacht in levende lijve en achterhalen op slinkse wijze informatie, die we later op de avond weer nodig hebben. We eindigen in het koetshuis voor de laatste opdracht en praten na met de overige teams over onze nachtelijke avonturen op de Buitenplaats.

De volgende dag word ik wakker met het idee dat ik alles gedroomd heb…totdat ik op de keukentafel de gouden veer vind en ik barst nogmaals in lachen uit. Alle belevenissen van gisteravond waren ontzettend hilarisch en verschrikkelijk eng tegelijk, dus voor wie Elswout een keer op een totaal andere manier wil beleven is dit zeker een aanrader!

Over de real life game
Bovenstaand evenement wordt ook wel een real life game genoemd en is een samenwerking tussen Society of Play en Staatsbosbeheer. Aan deze pilot zijn veel overleggen voorafgegaan om te zorgen dat het spel goed past bij buitenplaats Elswout. Omdat de buitenplaats overdag openbaar toegankelijk is voor publiek is er voor gekozen om de real life game in de avond te laten plaatsvinden. Om de bijzondere natuur op Elswout te behouden zal het evenement vervolg krijgen in het najaar van 2017, wanneer veel dieren en planten zich weer terugtrekken voor de winter.   

reageren

geef een reactie

  • Hans Tomson
    28 mei 2017 om 21:36

    Ook leuk om te weten: In 2016 hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam een monumentale brug de naam Johanna Borskibrug gegeven. Op een mooie plaats. In de Vijzelstraat, over de Keizersgracht. Vlak bij De Bazel, het oude kantoor van de Nederlandse Handel Maatschappij. Johanna was mede-oprichtster en heeft deze firma diverse keren gered. Later werd het onderdeel van de ABN. Nu is het Stadsarchief Amsterdam er gevestigd.

  • Ida Lichthart
    27 maart 2017 om 19:51

    Spannend hoor! Ik doe in het najaar graag een keer mee aan deze belevenis!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog