www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Van kaalslag naar een fraai stukje natuur

12 januari 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Afgelopen december bracht TenneT een mooi interview naar buiten met projectleider bij Staatsbosbeheer, Jan van Dijk en Jhon van Veelen, landschapsarchitect bij TenneT. Zij spraken over de IJtocht in Beinsdorp en hoe we samen van kale vlakte weer een fraai stukje natuur maken.

Dit artikel is afkomstig uit: Nieuwsbrief Randstad 380 kV Noordring : ‘Werken aan hoogspanning’ Tennet december 2017

Van kaalslag naar een fraai stukje natuur

Op een mistige en regenachtige novembermiddag staan Jan van Dijk, projectleider Staatsbosbeheer en Jhon van Veelen, landschapsarchitect bij TenneT, langs de IJtocht in Beinsdorp. Hier is onlangs de beplanting weggehaald voor de aanleg van de nieuwe 380 kV-verbinding. Het ziet er nu allesbehalve mooi uit. Maar of dat zo blijft? Jhon en Jan gaan in gesprek over het landschapsplan en leggen graag uit wat er in deze omgeving gaat gebeuren.

Eén bomenrij

Het fietspad dat van noord naar zuid, onder de bestaande hoogspanningsverbinding door kringelt en langs de N205 (Driemerenweg) loopt, wordt hoofdzakelijk door recreanten gebruikt. Zodra de werkzaamheden beginnen gaat dit fietspad vanwege veiligheidsredenen dicht. Je kunt ook niet zeggen dat het een aantrekkelijke route is nu na de kap, maar dat gaat veranderen. “Jarengeleden hebben we al een landschapsplan gemaakt dat hoorde bij het tracé”, begint Jhon. “Als we dat nu nog zouden hanteren, dan zou hier een rij bomen geplant worden en klaar. Hiermee zouden we het zicht vanaf de weg wat kunnen verzachten was het idee. We hebben nu een veel beter plan en dat komt vooral omdat we samen met Staatsbosbeheer en de gemeente gekeken hebben hoe we dit gebied zo fraai mogelijk kunnen maken.”

Groene wand

“Ik heb een groen hart”, zegt Jan. “Als ik hier nu om me heen kijk doet het best een beetje pijn. Maar ik weet gelukkig wat er komen gaat.” Jan werkt voor Staatsbosbeheer en is vooral druk met het regelen en organiseren van zaken die met natuurontwikkeling te maken hebben. Moet er een boom komen dan doet hij de bestelling en regelt dat er een aannemer komt. Hij werkt nauw samen met de boswachters van team Gooi en Kennemerland, die de omgeving en de mensen die er wonen goed kennen. Jhon: “Door alle gesprekken met Staatsbosbeheer ligt er nu een mooi plan, waarmee ook meer beplanting terugkomt dan er eerst stond. Rijd je straks over de Driemerenweg naast het tracé dan kijk je tegen een ‘groene wand’ van verschillende bomen en struiken aan. Die hoogspanningsverbinding valt dan minder op, net zoals de N205 voor fietsers en wandelaars in de IJtochtzone.”

Veilig en groen

Bomen en struiken in de buurt van een hoogspanningsverbinding kunnen niet zomaar geplant worden. Als de beplanting te hoog wordt dan kan er een onveilige situatie ontstaan. Maar hier is goed over nagedacht. Jan: “We hebben een zorgvuldige afweging gemaakt bij het kiezen van de struiken en bomen. En ook om te voorkomen dat de beplanting gevaarlijk hoog wordt is er een snoeiplan. Je krijgt straks een gevarieerde aaneenschakeling van bomen en struiken, zoals de meidoorn, veldesdoorn, zoete kers, elzen en ga zo maar door. We houden ook rekening met vruchtdragende planten zoals de hazelnoot, zo heeft ieder seizoen straks zijn eigen karakter. Een aantrekkelijke plek voor bezoekers, vogels en insecten. Ook omdat er meer beplanting terugkomt dan er weggehaald is.

Iedere vijf à zes jaar ontkomen we er niet aan om toch te snoeien. Maar ik verzeker je, dat wordt geen kaalslag. De beplanting is opgedeeld in vakken en we kunnen daar steeds een ander deel van terugsnoeien. Dan blijft het veilig en toch mooi groen.” “Tot 1850 maakten mensen producten van de bomen en takken, zoals rieten manden van wilgen of ouderwetse bezemstelen”, vervolgt Jhon. “Als we nu gaan snoeien dan zorgen we dat het ‘hakhout’ weer hergebruikt kan worden. Een ouderwetse werkwijze in een modern jasje.”

Plant en dier

Staatsbosbeheer is groot voorstander van het gebruik van zogenaamde ‘autochtone beplanting’. Jan vertelt dat er in Nederland nog maar 3 % van de planten en bomen in Nederland oorspronkelijk hier vandaan komt. Jan: “Dat is heel weinig. Met het invullen van de plantlijst kiezen we dan ook heel bewust voor bomen en planten die zich al duizenden jaren geleden van nature hier vestigden en genetisch afstammen van spontaan gevestigde soorten. Deze hebben bewezen dat ze bestand zijn tegen ons klimaat en onze bodem. Het is genetisch erfgoed”.

Jan van Dijk is tevreden over het beplantingsplan, maar denkt het dat altijd beter kan. “Je kunt het een aantrekkelijke plek voor recreanten maken én de natuur versterken. Ik zou graag zien dat we voor het vormen van een ecologische zone nog wat extra’s kunnen doen. Dat kost geld, en we kunnen het maar een keer uitgeven. Wie weet blijft er nog wat over en kunnen we straks toch iets meer doen voor de natuur.”

Alle mooie plannen liggen er. Maar voordat er geplant kan worden moet eerst gewerkt worden aan de nieuwe hoogspanningsverbinding. De verwachting is dat de werkzaamheden voor de aanleg begin 2019 zijn afgerond, waarna Jan en Jhon het landschapsplan kunnen uitvoeren. Het lijkt nu nog ver weg, maar voor je het weet fiets en wandel je weer door een prachtig stukje natuur.

 

Meer informatie over deze werkzaamheden vindt u op deze pagina.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog