www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Looddiefstal op buitenplaats Elswout

11 mei 2021 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Voor de derde keer in korte tijd hebben dieven daklood van het monumentale poortgebouw van buitenplaats Elswout gestolen. Drie verdachten zijn via de beveiligingscamera’s in beeld gebracht. De politie start een onderzoek.

Grote schadepost

De dieven moeten halsbrekende toeren hebben uitgevoerd om het lood op het 8 meter hoge gebouw, deels boven de gracht, te verwijderen in het holst  van de nacht. Direct is een tijdelijk noodherstel aangebracht, om waterschade te beperken, zonder het daklood regent het binnen in het 17e eeuwse poortgebouw waar het kantoor van Staatsbosbeheer en ‘Van kind tot Ouder’ in is gevestigd. Met de huidige loodprijs van € 1,50 per kilo heeft deze actie de dieven een paar honderd euro opgeleverd. Daarentegen zijn de herstelkosten geschat op € 20.000,- Een hele forse schadepost.

Naar het schijnt vindt er vaker looddiefstal plaats in de regio. In overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed onderzoekt Staatsbosbeheer nu de mogelijkheid om ander, niet-diefstal gevoelig materiaal, op het dak terug te brengen. Dit is jammer want op gebouwen uit deze periode hoort echt lood wat het poortgebouw haar unieke uitstraling geeft.

Poort op slot

Voor de veiligheid en om de rust op de buitenplaats te bewaken is besloten om de toegangsdeuren van het poortgebouw na zonsondergang te sluiten.  Mochten bezoekers of omwonenden verdachte zaken hebben gezien of in de toekomst waarnemen, dan verzoekt Staatsbosbeheer deze te melden via elswout@staatsbosbeheer.nl of bel bij heterdaad de politie via 112.

reageren

geef een reactie

 • Robbie
  11 mei 2021 om 20:08

  De Calvariekapel in Heemstede is in dezelfde nacht voor de vierde keer van lood gestript, 3 mannen op camerabeelden.
  Zonder twijfel een verband tussen de loodroof van het Poortgebouw, hopelijk dat alle camerabeelden iets gaan opleveren.

  • Henk
   15 mei 2021 om 17:34

   Als de daders gepakt worden zou als taakstraf kunnen zijn dat zij zelf onder toezicht van een vakman loodgieter in het drijven van het lood zonder salaris.
   Kunnen dan ervaren waarom deze loodgieters vroeger hele dikke en stevige polsen hadden van het lood drijven ( in model kloppen) van de ruiter en dakpannen.
   Ouderwets vakwerk wat vaak onder gewaardeerd is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog