www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Meer bos in Zwaansbroek

7 april 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Vandaag startte Staatsbosbeheer met de aanplant in parkbos Zwaansbroek in de Haarlemmermeer. Door de aanplant van bijna 6.000 bomen en struiken dragen we bij aan het (leef)klimaat en de biodiversiteit van dit gebied.

We zouden hiermee aan de slag gaan op de Boomfeestdag. Die dag ging helaas niet door vanwege de maatregelen die zijn genomen in verband met het Coronavirus. Heel jammer natuurlijk, want het liefst betrekken we burgers of vrijwilligers bij zo’n plantproject! Nu gaat een aannemer op twee locaties aan de slag om de bomen en struiken te planten.

Laat in het plantseizoen

Het groen staat te trappelen om ingeplant te worden. Een deel van het plantmateriaal loopt al uit en steekt daarmee energie in de bladgroei. Deze al uitlopende bomen en struiken worden daarom afgetopt, waardoor de energie zich naar de wortelgroei verplaatst. Door energie in de wortels te steken is de kans veel groter dat de bomen en struiken ‘aanslaan’.

Twee locaties

De eerste plantlocatie ligt ten noordwesten van zorginstelling ‘Ons Tweede Thuis’ en is te danken aan boscompensatie elders in de provincie. Hier staan nu nog ruigtes met veel distels. Deze zullen op termijn verdwijnen dankzij de bosaanplant en zodoende krijgt de omgeving minder last van distelzaden in de nazomer. De andere aanplant komt dichtbij Lisserbroek waar het nu nog kaal is.

Variatie in soorten

De nieuwe aanplant is erg gevarieerd en bestaat uit boomsoorten als berk, els, haagbeuk en populier en struiksoorten als meidoorn, inheemse vogelkers en hondsroos. Gevarieerde bossen zijn beter bestand tegen periodes van droogte, ziektes en stormen. Ook is een gevarieerd bos mooier om naar te kijken en bovenal biedt het meer biodiversiteit: meer planten- en diersoorten vinden hier hun plek. Zo is zo’n struiklaag met bessen hartstikke belangrijk voor bes-etende vogels als merels, groenlingen en spreeuwen. Muizen en egels eten de afgevallen bessen. In het voorjaar geven veel besdragende struiken bloesem waar veel insecten op af komen. Kortom, meer leven in de brouwerij!

Jong parkbos

Zwaansbroek is een jong parkbos dat is aangelegd in 2003 en ligt ten westen van het meer bekende en drukker bezochte Venneperhout en ten noorden van Lisserbroek. Het wordt gebruikt door buurtbewoners voor een blokje om. Het is zeker in deze tijd een goede locatie om een frisse neus te halen. De aanplant neemt ongeveer anderhalve week in beslag. Nieuwsgierige buurtbewoners kunnen natuurlijk even een kijkje nemen om te zien hoe deze aanplant gebeurt!

reageren

geef een reactie

  • Lyda
    12 juli 2021 om 13:28

    Wat hebben jullie ingezaaid, het bloeit nu uitbundig geel. En is daar een reden voor?

    • Anne
      21 juli 2021 om 13:40

      Ik vermoed dat je koolzaad bedoelt. Die hebben we zelf niet gezaaid, maar is waarschijnlijk over komen waaien.

  • Franke van der Laan
    9 april 2020 om 19:41

    Goed werk!. Laten we samen werken o om meer plekken bos aan te leggen Wij gebruiken trouwens een aanpak,waarbij er geen of nauwelijks distel pluis vrij komt en waaraan minimale kosten aan zijn verbonden

    • Corrie Grimme
      28 februari 2021 om 17:28

      De nieuwe aanplant is toch ter compensatie van het (onnodig) rooien van struiken en bomen vanwege de elektriciteitsmasten? Wat mij betreft mag er nog meer variatie komen. Maar een goed begin!

    • M de Ruiter
      10 juni 2022 om 15:24

      Er wordt niet alleen gewandeld maar ook gefietst en paard gereden door dit gebied. Het is een mooie noord-zuid verbinding tussen Lisserbroek en Beindsdorp/Zwaanshoek. Is er ergens een kaart van dit gebied online of papier?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog