www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Mogelijk resistente essen gevonden in Robbenoord- en Dijkgatsbos en de Waarderhout

12 oktober 2017 Boswachter Jeroen Pater in Noord-Holland

Leo Goudzwaard bevestigd een label aan een mogelijk resistente es in het Robbenoordbos.

De essentaksterfte slaat hard toe in Nederland. Ook in het Robbenoord- en Dijkgatsbos en de Waarderhout, wat uit ongeveer 75 hectare essenbossen bestaat (10% van de oppervlakte). Een groot deel van deze 75 hectare is zwaar aangetast en steeds meer essen gaan dood. De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel met de naam Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). Er zijn geen middelen die de essen kunnen beschermen tegen de aantasting en ook bestaat er geen behandeling voor aangetaste bomen. 1 tot 2 procent van de essen is gelukkig sterk verminderd vatbaar voor de ziekte, maar volledig resistente exemplaren zijn nog niet gevonden.

Om er toch voor te zorgen dat de es voor het Nederlandse landschap behouden blijft wordt er druk gezocht naar essen die nog grotendeels gezond (resistent) zijn. Vooral die enkele gezonde exemplaren die groeien tussen zwaar aangetaste essen bieden hoop voor de toekomst. Dergelijke essen hebben aangetoond dat ze al langere tijd de schimmel kunnen weerstaan en niet besmet zijn geraakt door zieke exemplaren.

De Universiteit van Wageningen is op dit moment druk bezig om over heel Nederland 200 van deze “mogelijk” resistente essen te vinden. Onlangs was ik met Leo Goudzwaard, wetenschappelijk assistent van de Wageningen Universiteit, op pad om in essenbossen van Staatsbosbeheer op zoek te gaan naar niet aangetaste essen. We hebben in het Robbenoord en Dijkgatsbos en de Waarderhout 14 mogelijk resistente essen gevonden. De bomen hebben een label gekregen en zijn op GPS coördinaten ingemeten.

Leo Goudzwaard bevestigd een label aan een mogelijk resistente es in het Robbenoordbos.

Volgend jaar worden er takjes van deze essen geknipt en vervolgens gestekt. Daarna worden de stekken bewust met de ziekmakende schimmel geïnfecteerd om te kijken of ze echt resistent zijn. Gehoopt wordt dat er van de 200 essenstekken zo’n 20 exemplaren zijn waarmee verder gekweekt kan gaan worden.

Hieruit ontstaan dan mogelijk nieuwe generaties resistente essen die deze soort voor het Nederlandse landschap kunnen behouden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog