www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

MTB route Wierholt feestelijk geopend

6 maart 2023 Boswachter Mikal in Noord-Holland

De afgelopen weken is er door onze MTB-vrijwilligers ontzettend hard gewerkt aan de realisatie van een uitbreiding van MTB-route Dijkgatbos, op de bult bij de voormalige vuilstort Het Wierholt. Zaterdag 4 maart werd MTB-route officieel geopend door Wethouder Mary van Gent die haar dank en waardering uitsprak voor de inzet van alle betrokkenen bij de aanleg.

Wethouder Mary van Gent van Gemeente Hollands Kroon opende zaterdag het nieuwe deel van de MTB-route op Het Wierholt. (Foto: André Uitterdijk)

Na de openingshandeling beten Tijm Meskers, Gerda van der Schaaf, Arie Eriks en ikzelf, de spits af en fietsten de eerste ronde over de nieuwe route. Daarna volgden vele van de aanwezige belangstellende die voor de opening naar het bos gekomen waren. Veel van hen sloten aan bij de tourtocht over de gehele route van MTB Dijkgatbos van 20 kilometer lang.

Jonge sporters konden onder begeleiding van Cycling Team Wieringermeer een clinic volgen op de parkeerplaats met allerlei uitdagende hindernissen om te oefenen. De wat oudere kinderen namen zij mee het Wierholt op voor een les klimmen en dalen, zoals in het bovenstaande filmpje te zien is dat MTB NoordWest maakte.

Vrijwilligers en sponsoren zijn onmisbaar

De afgelopen maanden is er door een grote groep vrijwilligers ontzettend hard gewerkt aan de aanleg van deze nieuwe route. Staatsbosbeheer heeft geen budget voor extra voorzieningen zoals MTB-routes. Daarom was het zonder deze vrijwilligers en de bijdragen van betrokken sponsoren uit de regio het niet mogelijk geweest om de route te realiseren. Ik ben ontzettend trots op en dankbaar voor de inzet van alle mensen die bij de realisatie betrokken zijn.

Weken lang werkten tientallen vrijwilligers hard aan de realisatie van de nieuwe route, sponsoren stelden materieel beschikbaar voor de aanleg. (Foto: Erik Boschman)

MTB route Dijkgatbos

MTB-route Dijkgatbos omvat vanaf vandaag een route in het Dijkgatbos (8 kilometer), een route op het Wierholt (1,7 km en 75 hoogte meters) en een route langs de Ooster- en Noorderkwelweg (6 km, onderhouden door MTB-NoordWest) die met verbindingsroutes over de Sluitgatweg en het fietspad door de Dijkgatsweide met elkaar verbonden worden.

Minder MTB’ers op wandelpaden

Met de aanleg van het parcours wil Staatsbosbeheer naast het faciliteren van een mooi en uitdagend parcours ook het zogenaamde wildrijden in het gebied terugdringen. Door een parcours aan te leggen dat aantrekkelijk is voor mountainbikers, is de verwachting dat minder op wandelpaden gefietst zal worden. In de periode na de opening van het parcours zullen we periodiek handhavingsacties organiseren om het wildrijden op wandelpaden verder te ontmoedigen.

Kosten onderhoud

Het onderhoud van MTB Routes in het gebied van Staatsbosbeheer wordt betaald uit het Buitenfonds, door giften van gebruikers. Wil jij ook een steentje bijdragen? Klik dan hier.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog