www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Nieuwe Boswachters in Diemerbos

11 mei 2017 Boswachter Marijke van Langen in Noord-Holland

Er is een tijd van komen en ook een tijd van gaan. Die tijd van gaan is helaas gekomen. Met heel veel plezier heb ik me de afgelopen jaren ingezet voor het Diemerbos.

Afscheid
Ik heb ontzettend genoten van de samenwerking met alle mensen die zo’n groot hart hebben oor dit charmante stadsbos. Het opbouwen van de broeihopen voor de ringslangen met het IVN, de samenwerking met zorgboerderij Landlust waar we afgelopen winter nog de infotheek geopend hebben. Het is prachtig om de ‘jongens van Landlust’ bij ons in het bos te zien werken.  Ik kijk terug op een dynamische periode waarbij het fijn samenwerken was met de gemeente en de projectgroep Diemerbos, met wie we samen bouwen aan een mooi beleefbaar bos voor alle stadsmensen in de omgeving voor nu en in de toekomst.

Bijzondere contacten
De contacten met de vrienden van het Diemerbos, met wie we een heerlijke Eetbaar-bos-dag hebben gehad en de vele groepen kinderen van de scholen en de BSO’s die we een avontuurlijke middag konden geven vol waterbeestjes, slangenverhalen en ontdekkingen in het bos. Heel blij zijn we met de nieuwe groep vrijwilligers, die totaal onverwachts heel snel uitgroeide tot een heel grote groep enthousiaste mensen die graag de handen uit de mouwen steekt. En natuurlijk wil ik mijn eigen collega’s bedanken voor het samen werken in het bos. Het is bijzonder om met zoveel betrokken en bevlogen mensen samen het bos te mogen beheren en te behouden voor de toekomst.

Nieuwe uitdaging
En verder denk ik terug aan alle mooie ervaringen met langs scherende ijsvogels, ringslangen, buizerds, vlinders, libellen en andere mooie natuurlijke bewoners van het bos, mijn favoriete moeraseiken en de oeroude veeneiken die elk hun eigen verhaal vertellen over deze groene oase onder Amsterdam. Het avontuur in de stromende regen waarbij ik tot de heupen vast zat in de modder, laat ik liever achter, al leverde het wel een leuk verhaal op. Alle andere ervaringen neem ik mee in mijn hart.

Het bos blijft natuurlijk en ik zal er gerust ook nog wel eens naar toe gaan, zij het niet meer als boswachter. Ik ben namelijk begonnen aan een nieuwe uitdaging binnen Staatsbosbeheer. Mijn twee collega’s Marieke Schatteleijn en Louwra Postma nemen het stokje van me over en zullen met een zelfde passie voor het Diemerbos het werk daar voortzetten.

Tot ziens!

 

reageren

geef een reactie

  • Ton Lindemann
    31 oktober 2017 om 13:16

    Beste Boswachter
    In de jaren tachtig heb ik een stamschijf van een veeneik geborgen en het verhaal wat toen de ronde deel was dat deze veeneiken mogelijk verdronken en omgewaaid zijn tijdens een stormvloed waarbij Het Y via een doorgang bij Castricum nog een open verbinding had met de Noordzee. In het kader een onderzoek naar stormvloeden mist ik echter de documentatie van het dendrologisch onderzoek wat aan deze stammen in de jaren negentig gepubliceerd is. In diverse folders online wordt wel melding gemaakt over ~3.000 jaar oude veeneiken, maar nergens kom ik een referentie tegen met de titel van het rapport wat hier aan ten grondslag ligt. Heeft u de titel van dat rapport en waar is het eventueel te raadplegen, of zijn er nog kopieën van beschikbaar? Ik zou eventueel ook zeer geholpen zijn met een fotokopie van het rapport.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog