www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Nieuwe recreatietunnel verbindt twee delen Diemerbos

2 juni 2017 Boswachter Jan van Assema in Noord-Holland

Woensdag 31 mei is een nieuwe recreatietunnel in het Diemerbos officieel geopend, door dagelijks bestuurder Andro Bottse van Amsterdam Zuidoost, de Diemense wethouder Ruud Grondel en Jan van Assema van Staatsbosbeheer.

De 200 meter lange doorgang onder de A9, is een belangrijke schakel in de recreatieve netwerk in de Diemerscheg. De tunnel verbindt twee delen van het Diemerbos en is geschikt voor wandelaars, fietsers, en ruiters. De ruiters, vertegenwoordigd door de manege Double R Ranch, openden de tunnel symbolisch door er te paard doorheen te rijden. Ook Rijkswaterstaat, de gemeenten Amsterdam en Weesp en het recreatieschap waren aanwezig, net zoals de Vrienden van het Diemerbos en een groep frequente bezoekers van het bos.

Nieuwe Tunnel
Het Diemerbos is een populaire recreatieplek. Dicht bij de stad, maar ver van de drukte. Door het werk aan de A9, waarbij extra rijstroken zijn aangelegd voor de aansluiting op de A1, is een veel gebruikte fietstunnel gesloten. Ruim drie jaar later, komt daar nu een nieuwe, verlengde doorgang voor in de plaats. Bij het ontwerp van de tunnel is speciaal aandacht besteed aan de sociale veiligheid. De doorgang heeft een brede ingang en er is gezorgd voor voldoende lichtinval, dat maakt de situatie overzichtelijk en nodigt uit om de tunnel te gebruiken. Naast het wandel- en fietspad, is in de doorgang ook een passage voor ruiters aangelegd. Een ecostrook en keienrij zorgen dat de tunnel ook als een ecologische verbinding werkt voor kleine zoogdieren en ringslagen.
Tegelijkertijd met deze nieuwe doorgang is ruim 500 meter zuidelijker richting de Stammerdijk, nog een tweede tunnel aangelegd, die in december 2016 al in gebruik is genomen. Beide onderdoorgangen zijn in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd, als onderdeel van het werk aan de A1-A6-A9.

Verbindingen in Diemerscheg
Het Diemerbos maakt deel uit van het groengebied dat grenst aan Amsterdam, Diemen, Weesp en Muiden. Het aantal inwoners dat voor een uitje in de ‘buitenlucht’ op dit groengebied – de Diemerscheg – is aangewezen groeit nog stevig, door nieuwbouwprojecten zoals De Sniep, IJburg II en de  Bloemendalerpolder. Onderweg naar de natuur- en recreatiegebieden stuiten fietsers en wandelaars vanuit de stad op de snelwegen (A1/A9), het Amsterdam Rijkkanaal en metro- en spoorlijnen, die de scheg doorsnijden. Daarom wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan recreatieve verbindingen, waarmee je op prettige manier in het Diemerbos, de Gaasperplas en het Diemerpark kunt komen. De parken, bossen en polders in scheg worden ook onderling verbonden. De aanleg van de tunnels onder de A9 staat dus niet op zichzelf. In 2018 wordt ook de aanleg van een fietsverbinding van IJburg naar het Diemerbos afgerond. In 2019/2020 volgt nog een wandel- en fietspassage richting Zuidoost en de Gaasperplas.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog