www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Omvorming fiets- naar voetpad, IJtocht, Haarlemmermeer

15 december 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Sinds december 2019 is het fietspad vanaf de Hillegommerdijk naar de IJtocht afgesloten. Het fietspad verkeert in slechte staat en herstelwerk is hard nodig voordat het weer veilig gebruikt kan worden. Bovendien moet een deel van het tracé vanaf de Hillegommerdijk worden verlegd. Dit laatste vergt meer tijd. Om het gebied voor wandelaars weer toegankelijk te maken vormt Staatsbosbeheer het fietspad om naar voetpad. Op donderdag 17 december zal er een nieuw hekwerk worden geplaatst met bebording.

Toegankelijk voor wandelaars

Staatsbosbeheer kreeg berichten van bewoners die het betreurden dat zij door de afzetting niet meer in het gebied kunnen wandelen. Bovendien werd de tijdelijke afzetting steeds aan de kant geschoven en kapot gemaakt. Daarom heeft Staatsbosbeheer in overleg met de gemeente besloten het fietspad voorlopig om te vormen naar een voetpad.

Veilige oprit vanaf de Hillegommerdijk

De oprit naar het fietspad loopt over het erf van manage Stal Jasper. Het gebruik van deze oprit als toegang naar het fietspad is niet meer wenselijk. Er zijn méér fietsers gebruik gaan maken van het pad de afgelopen jaren. Ook de snelheid is toegenomen door het gebruik van elektrische fietsen. Er zal een veilige aansluiting moeten komen van de Hillegommerdijk naar het fietspad. De gemeente is hierover in gesprek met de  grondeigenaar.

Het pad zal voetpad blijven totdat er een oplossing is gevonden voor een veilige oprit vanaf de Hillegommerdijk naar het fietspad. Wanneer er een oplossing is gevonden voor het verleggen van dit deel van het tracé, kan het pad weer fietspad worden.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Matty
  15 december 2020 om 16:31

  Voor en tijdens de werkzaamheden is het voet- fietspad beschadigd. Wat veel erger is is het feit dat dat alle bomen en bosschages zijn vernietigd. De belofte dat dit zou worden hersteld blijkt een loze belofte te zijn. Wat rest is kale vlakte met een fietspad waar te hard wordt gereden. Onbegrijpelijk dat hier geen goede afspraken zijn gemaakt met de opdrachtgevers.

  • Marja
   15 december 2020 om 17:56

   Helemaal met je eens. Een aanfluiting. Volgens de laatste info gaat er het voorjaar aangeplant worden. Eerst zien dan geloven.

  • Boswachter Anne Voorbergen
   16 december 2020 om 12:02

   Het bos wordt zoals beloofd terug geplant. De voorbereidingen van het plantwerk vinden momenteel plaats, d.w.z. de plantvakken zijn uitgezet en de plantvakken worden gemaaid. Het plantwerk start in de eerste week van januari en duren tot ca. half maart.

 • Marja
  15 december 2020 om 16:16

  Als we het over veiligheid hebben dan zijn maatregelen juist meer van toepassing op het nieuwe fiets/wandelpad dat als een snelweg door de ijtochtzone slingert. Sinds de asfaltering Ontdekt door groepen mountainbikers en racefietsers die met een veel hogere snelheid rijden dan de gemiddelde e biker. Als ik zie hoe ze van de ene kant naar de andere kant de Venneperweg oversteken dan is het wachten op ongelukken. Zeker omdat dit ook een fietspad kruist. Dat oversteken gaat namelijk onverminderd hard. Aan beide zijden een obstakel waar enigszins voor afgeremd moet worden lijkt mij geen overbodige luxe. Elders wel voorbeelden gezien waar ook rolstoelers e.d. Omheen konden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog