www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Op safari bij Fort Edam

25 juni 2021 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland
Fort Edam

Fort Edam

Twee fortenseizoenen lang brengen we een ode uit aan de Hollandse Waterlinies als onderdeel van het nationaal themajaar Ode aan het Landschap. Wij zijn trots op dit door mensenhanden gevormde landschap en hebben speciaal voor dit themajaar heel bijzondere fortensafari’s voor je in petto. Ga mee op avontuur en ontdek de (natuur)geheimen en verhalen die Fort Edam rijk is.

Mini-jungle safari: 4 en 28 juli

Wie de grond en struiken afspeurt, ontdekt een waanzinnige miniatuurjungle met de prachtigste verhalen! Na uitleg van de boswachter ga je op pad met een onderzoek kit, en verzamelt je eigen mini-jungle. Met je vangst kom je terug bij de boswachter die je dan van alles over het beestje vertelt. Want zelfs een pissebed heeft een mooi verhaal. Deze doe-safari is geschikt voor het hele gezin en is inclusief een bezoek aan Fort Edam met een consumptie. Kinderen krijgen ook een fraaie dieren- en planten speurkaart mee. Kijk voor meer informatie en boeken op Staatsbosbeheer.nl

Vleermuizensafari: 17 en 24 september

Vleermuizen houden van forten. De eeuwenoude, robuuste gebouwen bieden de perfecte leefomgeving voor deze mysterieuze nachtbrakers. Jij kunt je voor even onderdompelen in de wereld van deze behendige vliegers, tijdens onze vleermuizensafari. Na een korte presentatie en uitleg neemt de boswachter je, gewapend met een batdetector, mee naar de beste vleermuisplekken rond het fort. Onderweg hoor je alles over de dieren, hun omgeving en het fort. Zodat jij aan het eind als een echte vleermuiskenner de soorten kunt onderscheiden. Deze safari start in de schemer en eindigt in het donker. Het is inclusief een presentatie van de boswachter, speurkaart en een consumptie. Kijk voor meer informatie en boeken op Staatsbosbeheer.nl.

Vroeger en nu

De Hollandse Waterlinies, specifiek de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, moesten ons land beschermen tegen de vijand. Het bestond uit aaneengesloten gebieden die dankzij een vernuft watersysteem onder water konden lopen. Zo’n 30-50 cm diep zodat de vijand er niet met paard, wagen en zwaar geschut doorheen kon. Op plekken waar dit niet mogelijk was werden forten gebouwd. Veelal iets hoger gelegen, omringd door een gracht. Bomen en struiken werden strategisch aangelegd en gebruikt als camouflage, prikkeldraad en voor hakhout.

Na WOII verloren de forten hun militaire functie en werden hermetisch afgesloten. De natuur kreeg vrij spel. Bijzondere dieren en planten hebben zich er gevestigd; de forteneilanden waren perfecte stapstenen om zich in het linielandschap te verspreiden. Zo zijn er op Fort Edam maar liefst 190 plantensoorten die veel vlinders en insecten aantrekken. Ook is de gracht een favoriete plek voor (water)vogels en amfibieën. De meeste forten hebben de tand des tijds goed doorstaan, zijn in ere hersteld en opengesteld voor publiek. De Stelling van Amsterdam, waar Fort Edam deel van uitmaakt, is al 25 jaar UNESCO werelderfgoed.

Ik zie ernaar uit je op een van onze safari’s welkom te mogen heten. Uiteraard hoop ik dat je net als ik telkens weer ervaart, hoe magisch, natuurlijk én verrassend de natuur en cultuur is op Fort Edam.

Wil je meer weten over de Ode aan het Landschap en de activiteiten in de Hollandse Waterlinies? Kijk dan op OdeaandeHollandseWaterlinies.nl

reageren

geef een reactie

  • Paulien van Tol
    25 juni 2021 om 12:18

    Hallo,
    Wat een leuke tips allemaal weer. Ik begrijp echter uit de manier waarop de tekst geschreven is dat dit vooral op kinderen gericht is?! Zijn er ook forten excursies specifiek voor volwassenen?
    Vr. Gr. P van Tol

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog