www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Opknapbeurt speelbos Banjerbossie van start!

15 september 2020 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Woensdag 16 september begint aannemer van Vliet Bedrijven met de grondwerkzaamheden voor het herstel van het Banjerbossie in het Diemerbos. Dit speelbos is alweer ruim tien jaar oud en verschillende onderdelen zijn toe aan vernieuwing.

Door weer, wind en de natte veenbodem is veel verweerd en onderdelen zijn vergaan. Met cofinanciering van de Provincie Noord-Holland kan Staatsbosbeheer het speelbos een opknapbeurt geven. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo’n twee maanden.

Vernieuwing

De twee successen ‘kabelbaantje’ en het ‘trekpontje’ renoveren we en de afwatering van het traject van de kabelbaan wordt verbeterd. De kabelbaan krijgt bovendien een klein platvorm en een trapje. Zo kunnen ze weer jaren mee als favoriete trekpleisters van het Diemerbos. We plaatsen een nieuw speeltoestel: een hindernisparcours, deels over het water. Dit parcours nodigt kinderen uit om te klimmen en klauteren.  Verder komt er een nieuwe, centrale ontmoetingsplaats; een opstelling van grote keien en boomstammen in een –bijna- amfitheater opstelling. Ideaal voor het gebruik door een schoolklas of andere groep kinderen.

Aantrekkelijke entrees gaan ervoor zorgen dat kinderen met enthousiasme het speelbos betreden. Om het verdere Banjerbossie te beleven kun je straks op drie plekken het water over via een boomstam. Een deel van de route bestaat uit kruip-door-sluip-door paadjes. Minder toegankelijk voor ouders, des te leuker voor kinderen!

Wie het huidige Banjerbossie kent, weet dat het in de winter behoorlijk nat kan zijn. We verbeteren de afwatering, waardoor plassen minder lang op het grasveld blijven staan. Staatsbosbeheer kiest bij de opknapbeurt nadrukkelijk voor materialen die beter bestand zijn tegen de natte omstandigheden van het Diemerbos.

Natuureducatie

Het oostelijke deel van het speelbos richten we in voor natuureducatie. De huidige klankstammen zijn al deels vergaan en worden reeds bezocht door insecten en broedende vogels (!). De klankstammen vormen we verder om naar een insectenhotel met een bloemrijke grasheuvel. In de aangrenzende poel komt een kleine steiger, ideaal voor onderzoek naar waterbeestjes. Op verzoek van de plaatselijke ‘Natuurwijzers’ komt er een plek waar ‘dood-hout-leeft!’. Kortom, genoeg te ontdekken voor kleine natuuronderzoekers!

Verduurzaming Diemerbos

De opknapbeurt van het Banjerbossie is onderdeel van het project ‘Verduurzaming Diemerbos’. Onder die noemer worden naast de opknapbeurt van het speelbos, onderdelen van slechte bruggen en banken vervangen door duurzame materialen die langer meegaan. Dit kan met cofinanciering van Provincie Noord-Holland.

Door de opknapbeurt geeft Staatsbosbeheer het oorspronkelijke thema ‘voetjes van de vloer’ een nieuwe impuls en aansporing aan kinderen van 4-12 jaar om te spelen en leren . Hopelijk weten straks nog meer kinderen uit Diemen en Amsterdam stadsdeel Zuidoost het speelbos te vinden en te waarderen!

*De in dit bericht gebruikte afbeelding is een sfeerbeeld van een hindernisparcours van het Loetbos (Krimpenerwaard). Een soortgelijk hindernisparcours wordt in het Banjerbossie geplaatst.

 

reageren

geef een reactie

 • Robert Viset
  15 september 2020 om 15:28

  Wat een goed nieuws!
  Ik ben een NatuurWijzer (en SBB-vrijwilliger in Schoorl) en geef af en toe bosuitjes in het Diemerbos aan Amsterdamse klassen.
  Nu zie ik dat er twee maanden lang werkzaamheden verricht gaan worden aan het Banjerbossie. Houdt dat ook in dat dat gebied ook afgesloten wordt, en ik er dus niet met een klas terecht kan?
  Toevallig heb ik namelijk twee klassen op het programma staan voor het najaar…
  groet,
  Robert

  • Sandra
   16 september 2020 om 07:25

   Ik ben ook heel benieuwd of het gebied nog bezocht kan worden. We wilden er toevallig zaterdag gaan spelen:)

  • Boswachter Anne Voorbergen
   17 september 2020 om 13:17

   Ik heb Robert Viset al telefonisch gesproken, maar voor Sandra:

   Op de specifieke plaatsen waar de aannemer werkt, kan je niet spelen, maar het Banjerbossie blijft als geheel wel toegankelijk tijdens de werkzaamheden. De precieze planning van de aannemer is niet bekend, dus ik kan niet zeggen wélke delen wannéér aangepakt gaan worden. Aankomende zaterdag is er voldoende beschikbaar om te spelen. Veel plezier! Groet, boswachter Anne Voorbergen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog