www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Renovatie Borski’s boshut op Elswout van start!

12 januari 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Demonteren boshut

Borski’s boshut op Elswout is gister, na jaren lang onder een afdekzeil te hebben gestaan, uit elkaar gehaald voor renovatie. Vorig jaar werd er door middel van crowdfunding geld opgehaald voor de materiaalkosten van het project, afkomstig van meer dan 100 Elswout-liefhebbers. De uitvoering van de renovatie zal worden gedaan door Stichting Herstelling op het Hembrug-terrein in Zaandam.

Borski’s boshut

In de 19e eeuw heeft de familie Borski, veel grote en kleine bouwwerken geplaatst op buitenplaats Elswout. Eén van deze kleinere gebouwtjes is de boshut in Moskovische stijl, inmiddels Borski’s boshut genoemd. De kleine monumentale gebouwtjes, ook wel follies, zijn gebouwd ter vermaak van de landgoedeigenaar en zijn gasten. Op Elswout is de afgelopen jaren hard gewerkt aan herstel van de bruggetjes, follies en gebouwen. Echter, de boshut had nog dringend renovatie nodig.

Stichting Herstelling

Nadat het geld voor de materiaalkosten van de renovatie door middel van crowdfunding bijeen gebracht was, was het lange tijd zoeken naar een uitvoerende partij. Inmiddels is deze gevonden: de monumentale boshut zal in ere hersteld worden door Stichting Herstelling. Zij hebben een werkplaats op het Hembrug terrein bij Zaandam waar de boshut naartoe gebracht is. Bij Stichting Herstelling wordt gewerkt met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Zij werken onder begeleiding van een gespecialiseerde werkmeester. Hierdoor wordt niet alleen de boshut gerenoveerd, maar ook de positie van de jongeren op de arbeidsmarkt verbeterd, omdat zij ervaring opdoen in het werkveld. Een win-win situatie, waar de boswachters op Elswout erg blij mee zijn!

Demonteren boshut

Borski’s boshut is op woensdag 11 januari uit elkaar gehaald en vervoerd naar de werkplaats van Stichting Herstelling in Zaandam. Dit karweitje diende zorgvuldig te gebeuren om de wanden van de hut zo goed mogelijk te behouden. Het demonteren werd begeleid door de timmer-werkmeester van stichting Herstelling en een specialist van architectenbureau Delfgou. Huub Schous, schrijver van het boek ‘Elswout: van buitenplaats tot wandelbos’, zijn broer André Schous, twee jongeren van Stichting Herstelling en nog een aantal vrijwilligers staken samen met een aantal boswachters de handen uit de mouwen om de hut te demonteren en op transport te zetten. Het transport werd voor een vriendenprijsje verzorgd door timmer- en aannemersbedrijf D. Louman.

Voor een filmpje van het demonteren klik hier (bron: RTV Noord-Holland)

Crowdfunding

In het voorjaar van 2016 is er door Staatsbosbeheer een crowdfundingsactie georganiseerd in samenwerking met Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Deze actie was voor de materiaalkosten van de renovatie van Borski’s boshut op Elswout. Meer dan 100 mensen deden een donatie, waardoor het doelbedrag van €7500,- ruimschoots behaald werd. Als dank voor hun bijdrage kregen veel donateurs een leuke excursie over de buitenplaats met als afsluiting een borreltje bij de boshut.

cid:image001.png@01D25BA9.D1C05850

reageren

geef een reactie

  • Robbie
    13 januari 2017 om 09:53

    Ja leuk stukje, en zo te zien heb je mij van m’n beste kant genomen 🙂

  • Jade
    12 januari 2017 om 13:50
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog