www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Rij niet te wild

25 oktober 2023 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. De klok gaat weer een uurtje naar achter, waardoor het 's avonds eerder donker is. Niet alleen voor ons is dat even wennen. Ook voor het wild dat in de bossen leeft.

Het betekent namelijk dat er rond de tijd dat zij actief worden, als de zon onder gaat, meer verkeer op de weg is. Een triest gevolg is dat we in deze periode ook zien dat er meer reeën aangereden worden. Daarom zijn we samen met Gemeente Hollands Kroon en Veilig Verkeer Nederland vandaag een campagne gestart om automobilisten meer alert te maken op dit gevaar en hun snelheid langs het Robbenoord- en Dijkgatbos aan te passen.

In de winterperiode wordt het dus eerder donker, daarnaast moeten dieren meer moeite doen om voedsel te vinden. Ze gaan verder op zoek naar eten en daarbij ook steken regelmatig de weg over, met soms wildaanrijdingen tot gevolg. Dit zorgt niet alleen voor dierenleed, maar het is ook gevaarlijk voor de weggebruikers en kan schade opleveren.

Bewustwording

Veel mensen rijden hier gelukkig de toegestane snelheid van 60 km/h. Toch rijden sommige automobilisten nog te hard. Als er een ree opduikt, heeft deze met die snelheid geen tijd meer om te ontwijken. Ook kunnen de bestuurders dan onvoldoende remmen. Jaarlijks rijden automobilisten in Hollands Kroon daardoor tussen de 10 en 15 reeën dood. Iets wat niemand wil natuurlijk. Met deze campagne willen we automobilisten wijzen op de toegestane snelheid van maximaal 60 km/h, om zo mogelijk het aantal aanrijdingen met wild naar beneden te brengen.  

Helaas worden er elk jaar weer reeën doodgereden bij het Robbenoord- en Dijkgatbos, we hopen met deze campagne dit aantal te laten dalen.

Wat te doen als er een ree opduikt

Naast een herinnering aan de maximale snelheid, leggen we ook uit wat je als bestuurder moet doen als er een ree opduikt. Remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dat is het veiligste voor de bestuurder en de inzittenden. Is het dier geraakt? Dan is de bestuurder verplicht om 0900-8844 te bellen, zodat het valwildteam ingeschakeld kan worden. Ook als het dier nog leeft en wegspringt. Vaak is het dier namelijk zo gewond dat het later sterft. Faunabeheerders van het valwildteam kunnen dan nazoek doen en het dier, als dat nodig is, uit zijn lijden verlossen.

Wat moet je doen om een aanrijding te voorkomen, of als je toch een dier aanrijdt?

  1. Rij niet harder dan 60.
  2. Als er een dier opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden. Dit is het veiligste voor jezelf en de inzittenden.
  3. Als je een dier aan hebt gereden bel je naar: 0900-8844.

Meer over wat je wel of niet moet doen bij een wildaanrijding lees je op de website www.wildaanrijding.nl.

Alle weggebruikers worden bereikt

Om alle weggebruikers te bereiken, te informeren en bewust te maken over deze campagne worden diverse middelen ingezet. Er worden smileyborden en spandoeken geplaatst langs de Sluitgatweg en Noorderdijkweg. Daarnaast komt erop het wegdek bij de Noorderdijkweg een waarschuwing op de weg zelf voor overstekend wild. En uiteraard zal bij zowel de Gemeente Hollands Kroon en bij Staatsbosbeheer en Veilig Verkeer Nederland – afdeling Wieringerland, op de sociale media regelmatig aandacht gegeven worden aan de campagne.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog