www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Rumoer op Elswout en Duinvliet

10 maart 2022 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Wie de afgelopen drie weken over Buitenplaats Elswout en Duinvliet heeft gewandeld kán het niet gemist hebben. Staatsbosbeheer en de stormen van de afgelopen tijd hebben flink huisgehouden op de buitenplaatsen. Na twee weken van zagen en opruimen keert na 15 maart weer rust op beide buitenplaatsen.

Storm

Elswout heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de stormen van de afgelopen tijd; ruim 40 bomen legde het loodje. Naar aanleiding van de storm is Elswout enige dagen afgesloten geweest voor publiek. Na de storm hingen er namelijk vele bomen en takken over de paden die voor onveilige situaties zorgden. In de dagen na de storm heeft Staatsbosbeheer de paden gecontroleerd en onveilige situatie verholpen.

Veilig het bos door

Een van de terugkerende onderhoudstaken in gebieden van Staatsbosbeheer is het controleren van de boomveiligheid, ook wel ‘Visual Tree Assesment’ (kort: VTA) genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit visuele boomcontrole. Zo worden alle bomen langs de paden op zicht gecontroleerd, zodat bezoekers veilig het bos in kunnen. Wanneer een boom dreigt om te vallen of er wanneer er veel dode takken in de boom zitten, wordt voor de veiligheid van bezoekers het dode hout of zelf de hele boom verwijderd. Voordat dit gebeurt controleert de boswachter elke boom. De boswachter bekijkt of er vleermuizen, vogels of andere bijzondere planten of dieren van de boom gebruik maken. Wanneer dat zo is wordt naar een oplossing gezocht. Zo nodig wordt een vergunning aangevraagd voor de ingrepen en worden maatregelen getroffen voor de beschermde soort.

Naast werkzaamheden na aanleiding van boomveiligheid hebben er deze weken ook werkzaamheden plaatsgevonden in het kader van herstel van de moshellingen. Hier lees je de achtergrond informatie. In de komende weken plant Staatsbosbeheer weer nieuwe bomen op de hellingen.

Paardenkastanje gesneuveld door de storm

Droge voeten

Op Elswout liggen vele kilometers wandelpad. In de afgelopen jaren zijn de paden behoorlijk uitgesleten, waardoor er in natte periode plassen in staan of zelf helemaal onder water lopen. Dit gebeurt door zand op de paden aan te brengen, zodat het water niet meer op de paden blijft staan. Hiervoor wordt gebiedseigen zand gebruikt om grond vervuiling of het binnenbrengen van ongewenste plant en diersoorten te voorkomen. Tijdens deze werkzaamheden worden sommige paden afgesloten.

Afgesloten paden Duinvliet

Op Buitenplaats Duinvliet heeft Staatsbosbeheer er voor gekozen een pad definitief af te sluiten voor publiek. Dit is gedaan door middel van boomstammen. Het gebied heeft een Natura2000 status en er komen bijzondere dier- en plantensoorten voor. Duinvliet is een geliefde buitenplaats voor hondenliefhebbers en honden mogen hier loslopen. Vanwege de beschermde status, is het schipperen waar we wandelaars (met honden) wel en niet toelaten.  Door dit pad af te sluiten creëert Staatsbosbeheer wat meer rust in Duinvliet. Hierdoor hebben bijvoorbeeld stinzen de ruimte om de groeien en kunnen eekhoorns rustiger foerageren.

De paden op Duinvliet die in natte periodes erg modderig zijn worden in de komende tijd opgeknapt en hersteld zodat deze voor iedereen goed toegankelijk zijn.

Blijf op de paden

Het broedseizoen is in aantocht. De eerste vogels beginnen met zingen of bouwen zelfs al hun nest. Niet alleen vogels bereiden zicht voor op het voorjaar. De padden zijn onderweg naar de plek waar ze hun eieren leggen en de eerste bloemen bloeien al. Het is in deze tijd bijzonder belangrijk om het op de wegen en paden te blijven om deze soorten te beschermen, honden aan de lijn waar dat moet en vooral te genieten van het voorjaar.

reageren

geef een reactie

  • Lucia
    16 maart 2022 om 18:13

    Beste boswachter Rien de Vries,
    Ik ben opzoek naar boomstammen voor het voetbalveldje in Heemstede (Contanstijn Huygenslaan bij het spoor). Het voetbalveldje ligt aan een sloot en er gaan telkens ballen in de sloot.
    Gemeente Heemstede heeft geen boomstammen voor ons. Ik zelf ben al een jaar in gesprek met de gemeente. Er mag geen hek geplaast worden maar wel boomstammen en die hebben ze dus niet.

    Heeft u boomstammen voor mij? Lees dat het hout in het bos verwerkt wordt tot snippers of dat er boomstammen bij scholen worden neergelegd. Mogen wij een paar boomstammen hebben?

    vriendelijke groet
    Lucia Kottman

    • Corry van der Drift
      3 mei 2023 om 21:17

      Hallo Lucia,
      Uiteraard heb ik geen antwoord op jouw vraag, maar toevallig was ik op zoek naar Lucia kottman.
      Ik ken haar van mijn periode bij Rijkswaterstaat. De Lucia die ik zoek werkte toen voor het KNMI. Ben jij dat toevallig? Zo ja, dan zou ik graag contact met je opnemen. Ik hoop wat van je te horen en hartelijke groeten Corry

  • Gemma
    11 maart 2022 om 14:34

    Prachtig werk allemaal. Wat ik vragen wilde is er op snoei- en opruimgebied nog behoefte aan vrijwilligers en waar is dat dan !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog