www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Sporen uit het verleden

29 juli 2019 Boswachter Robbie Harren in Noord-Holland

Tijdens werkzaamheden komt het wel eens voor dat er voorwerpen uit het verleden tevoorschijn komen.
Van aardewerk tot zilveren juwelen, allemaal items die onderdeel zijn van de geschiedenis van een gebied. Ze helpen een verhaal zichtbaar en tastbaar te maken.
De voorwerpen behoren tot de geschiedenis van de mens en een aantal van deze archeologische opgravingen zijn gedaan door dieren!

Molshopen met inhoud

Voordat een recreatieveld word gemaaid moeten eerst alle molshopen geslecht worden, dat is het uitsmeren van de aarde over het veld. Dit doen we zodat de messen van de maaier niet bot slaan tegen de hopen aarde die de mollen achter laten. In de molshopen zijn op sommige plekken restanten van kleipijpjes te vinden, deze zijn door de mollen omhoog gebracht.

Kleipijp uit circa 1750, periode Romswinckel/Boudaen (1703-1781) Elswout

Natuurherstel werkzaamheden

Buiten de mol zijn er nog andere holbewoners die tijdens hun werkzaamheden op voorwerpen stuiten. Vossen en konijnen in de duinen vinden meestal munitie op hun pad, dat kunnen overblijfselen van de oorlog zijn maar ook de jacht. Damherten en hazen zijn geen holbewoners maar leveren met hun bronstkuilen en legers wel een bijdrage aan het blootleggen van sporen uit het verleden. Er is nog een factor die grote invloed heeft op het prijsgeven van verborgen objecten, het klimaat. Weersomstandigheden zoals stormen, droogte en overvloedige waterval verstoren de grond waardoor voorwerpen boven komen ‘drijven’. Na de natuurherstel werkzaamheden in Middenduin zijn er diverse hulzen uit de tweede wereld oorlog gevonden, na ruim 80 jaar zijn deze sporen nog steeds zichtbaar en zullen de komende jaren ook nog tevoorschijn komen. De hulzen die voor de oorlog geproduceerd zijn verkeren vaak in goede staat, koper en messing hulzen zijn goed bestemd tegen weersinvloeden. Tijdens de oorlog werden deze metalen schaars voor de Duitse bezetter en werd er overgestapt op ijzeren hulzen. Vandaag de dag zijn hiervan alleen nog maar roestklompjes te vinden.

Duitse K98 hulzen uit de jaren ‘30 blootgelegd na de werkzaamheden in Middenduin

Een naoorlogse jachthuls opgegraven door een vos.

Magneetvissers en metaaldetectoren

Magneetvissen is een trend die we steeds vaker zien, zelfs op het internet zwerven filmpjes met trotse magneetvissers die hun buit laten zien. Buiten de verstoring van de natuur kan het ook nog eens erg gevaarlijk zijn. De ontstekers van munitie kunnen door een krachtige magneet getriggerd worden met alle gevolgen van dien. Als de mantel van een bom openscheurt door de impact van een magneet komen de stoffen uit de bom in aanraking met water wat op zijn beurt een ecologische ramp kan veroorzaken. Kuilen en sporen geven aan dat er metaaldetectoren actief zijn geweest, de voorwerpen die te zwaar zijn om mee te nemen laten ze naast het pad liggen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is geen plek voor magneetvissers en metaaldetectoren. Het is niet toegestaan.

De vondsten die de moeite waard zijn maak ik schoon en lijst ik in zodat ze ooit gebruikt kunnen worden tijdens een expositie van een gebied.

Afsluiting na 5 mooie jaren

Deze blog is een mooie afsluiting van een drieluik (ter land, ter zee en in de lucht:-)) Na 5 jaar ga ik het nest van Gooi- en Kennemerland verlaten en mij richten op nieuwe terreinen die ik kan verkennen. Van het team heb ik een aantal afscheidscadeautjes gehad waaronder een diecast model van de DeLorean tijdmachine uit de film Back to the Future, erg toepasselijk voor deze blog. Iedereen bedankt voor alle support en reacties, misschien zien wij elkaar nog een keer in de toekomst, of misschien word het toch weer het verleden!

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Joost
    4 oktober 2019 om 20:56

    Als je de plekken weet vind je veel hulzen of kogels.heb zelfs granaten gevonden in het duin bij langervelderslag.vooral in stuifkuilen kun je leuke dingen vinden na een storm of flinke regenbuien

  • Evert
    31 juli 2019 om 18:08

    Dank je Robbie, voor je prettige, interessante verhalen. Succes op je nieuwe plek.

  • Jan Kuijper van der Duijn
    30 juli 2019 om 16:58
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog