www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Staatsbosbeheer sluit onveilig fietspad langs IJtocht

23 december 2019 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Staatsbosbeheer heeft het fietspad langs de IJtocht, parallel aan de Drie Merenweg bij Beinsdorp, op dinsdag 17 december afgesloten. De paden zijn in slechte staat. Om gebruik als fietspad toe te kunnen staan is herstel noodzakelijk. Ook het fietspad vanaf de Noordelijke Randweg naar de Hillegommerdijk sluit Staatsbosbeheer om veiligheidsredenen af.

Waarom afsluiting?

Al jaren is het fiets- en wandelpad dat van noord naar zuid, onder de hoogspanningsverbinding door kringelt en langs de N205 (Drie Merenweg) loopt, slecht. Staatsbosbeheer is eigenaar van dit gebied en is verantwoordelijk voor de veiligheid van de recreatieve paden.

In het voorjaar van 2017 werd het ‘noord-zuid fietspad’, parallel aan de Drie Merenweg, afgesloten vanwege werkzaamheden door TenneT die daar een nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding realiseerde. TenneT was dit najaar klaar met de werkzaamheden en heeft de aannemer opdracht gegeven het fietspad te herstellen, waarna het fietspad afgelopen najaar weer is opengesteld. Sinds die tijd komen er bij Staatsbosbeheer iedere week klachten binnen van gebruikers over de slechte staat van het fietspad. We krijgen ook meldingen van fietsers die zijn gevallen, al dan niet met letsel. Om de veiligheid te waarborgen sluit Staatsbosbeheer per 17 december daarom het pad. Dat is geen fijn besluit voor de organisatie, want veel inwoners van de gemeente Haarlemmermeer maken er dagelijks gebruik van.

Herstel

TenneT gaat begin 2020 de noord-zuid verbinding, parallel aan de Drie Merenweg verbeteren zodat er weer een veilige doorgang is voor de fietsers in het gebied. Echter voor het opknappen van de fietsverbinding Noordelijke Randweg naar de Hillegommerdijk is Staatsbosbeheer naarstig op zoek naar financiering. Die is er op dit moment niet en het is onduidelijk wanneer Staatsbosbeheer de paden herstelt.

Alternatieve route

Staatsbosbeheer heeft de paden met bouwhekken afgesloten. Om van Nieuw-Vennep naar Beinsdorp te komen, of andersom, kan het beste via de IJweg en de Venneperweg gereden worden. Voor de route Nieuw-Vennep richting Zwaanshoek/Hoofddorp en vice versa kan via de IJweg en de Bennebroekerweg gereden worden.

Landschapsplan beplanting

Voor de aanleg van de nieuwe 380 kV verbinding is destijds de beplanting weggehaald. Het ziet er nu allesbehalve mooi uit. Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer werken samen met TenneT aan een landschapsplan om het gebied opnieuw in te richten. Bomen en struiken in de buurt van een hoogspanningsverbinding kunnen niet zomaar geplant worden. Als de beplanting te hoog wordt kan namelijk een onveilige situatie ontstaan. Daarom wordt een zorgvuldige afweging gemaakt bij het kiezen van de struiken en bomen. Staatsbosbeheer heeft volgens de richtlijnen van het landschapsplan een nieuw beplantingsplan opgesteld en wacht nog op akkoord van TenneT. Pas na akkoord kan de aanbesteding beginnen. Hierna duurt het nog een jaar voordat gestart wordt met de aanplant van bomen en struiken.

reageren

geef een reactie

 • M. Thijssen
  2 januari 2020 om 12:50

  Twee jaar geleden is het gebied afgesloten en is met de Kaalslag begonnen. Waarom toen niet gelijk begonnen met het beplantingsplan, zodat het plan goedgekeurd kon worden voordat de aanleg 380 kv klaar was. Toen wisten we natuurlijk ook al dat de beplanting onder de masten niet te hoog kan zijn. Het herstel van het fietspad is broddelwerk en moet dus wederom een tijd worden afgesloten. Een minachting voor de gebruikers!!!!!!!

 • Ronald Dalhuijsen
  23 december 2019 om 16:09

  Mooie Kerstdagen. Gezond 2020.
  Succes met het vernieuwen vd fietspaden! Mogelijk bomen die te hoog kunnen groeien, wat eerder korten?
  Wijsheid!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog