www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Volgende fase voor de bosaanplant Groote Vliet

25 oktober 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Donderdag 14 oktober is de omgevingsvergunning voor de bosaanplant Groote Vliet verleend. Dit besluit werd vorige week door de gemeente gepubliceerd. De vergunning ligt nu voor een periode van 6 weken ter inzage op het gemeentehuis. In deze periode is er is voor iedereen de mogelijkheid om op de vergunning te reageren. We streven ernaar november/begin december te beginnen met het aanplanten van het nieuwe bos. De winter is de beste tijd om nieuwe bomen aan te planten.

Meer informatie over de vergunning vind je via www.officielebekendmakingen.nl.

Bosaanplant Groote Vliet
Natuurgebied de Groote Vliet krijgt er binnenkort bos bij. Het nieuw aan te planten bos zal deels aansluiten bij het al bestaande bos. Op dit moment is er 12 ha bos in het gebied. Hier komt zo’n 9 hectare bij, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 21 ha wordt. Daarnaast blijft een deel van het gebied moeras, rietland en overstromingsgrasland.

Ontwerp
In juni hebben we met betrokkenen en direct aanwonenden gesproken over deze plannen. Op 1 juli presenteerden we het voorlopig ontwerp voor een groter publiek. Geïnteresseerden waren op deze avond welkom om het ontwerp te bekijken en daar maakten veel mensen gebruik van. Beide avonden hebben de basis gevormd voor het definitieve ontwerp, dat nu ter inzage ligt bij de gemeente. Lees meer hierover in het eerdere blogbericht over de Groote Vliet.

Toekomstbestendig bos
Het nieuwe bos zullen we inplanten met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen. In de Groote Vliet planten we straks onder andere eik, wilg, walnoot en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt.

Op onze website kun je meer lezen over de voortgang van dit project.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog